11
Вто, Дек
119 Нови статии

Новини от света

В рамките на предприетата на 5 декември т.г. специализирана полицейска операция на територията на Гранада, Испания, са задържани 18 членове на престъпна група, занимавала се с нелегално производство на тютюневи изделия. Откритата нелегална фабрика е била в работен режим.

Операцията е реализирана от испанската Гвардия сивил, с подкрепата на специализираните служби на Украйна, Молдова, България, Румъния и Гърция. Оперативният обмен на информация и анализът са координирани от Европол. Експерти на правоприлагащата агенция на ЕС са били изпратени на място и в деня на операцията, в реално време, са осигурявали извършването на проверки на данните.

Според събраните до този момент данни, организираната престъпна група е инвестирал близо 3 милиона евро за изграждането и оборудването на незаконна фабрика за тютюн. В нея са работили граждани, предимно от  Украйна и България, които живеели  в общежития и принудени да се трудят повече от 12 часа всеки ден в изключително нездравословна работна среда. Престъпната група е създала дори своя собствена марка цигари.

В хода на операцията са извършени претърсвания на осем адреса в Гранада и Малага, иззети са 10 тона тютюневи листа, 4 тона ситно нарязан тютюн, 4.5 милиона цигари, машини, филтри, хартия и лепило.

Операцията  е пореден пример за постигнато отлично ниво на полицейско сътрудничество  и доказва усилията на страните от ЕС по противодействие на този вид престъпления.

Земетресение с магнитуд 7,3 удари Ирак близо до границата с Иран, с епицентър югозападно от град Халабджа и на 103 км югоизточно от град Сулеймания, съобщи Геофизическият център на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Според Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център, цитиран от ТАСС, трусът е бил с магнитуд 7,4, на дълбочина 10 км и на 32 км северно от иранския град Сарпол-и-Захаб.

Според метеорологичната служба на Ирак земетресението е било с магнитуд 6,5 и е усетено в големи части на страната, включително в столицата Багдад.

Трусът е усетен в няколко града на Иран. Най-малко осем села са засегнати, в някои от тях е прекъснато електроподаването. Има над 135 жертви и над 300 ранени.

 

18 октомври е Европейският ден за борба с трафика на хора. Обявен през 2007 г. по инициатива на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Франко Фратини, за поредна година всички европейски страни отбелязват този ден, който е важна част от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция и борба с трафика на хора.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им.

Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

 

Калифорнийски съд нареди на компанията Johnson & Johnson да изплати 417 милиона долара на жена, която твърди че се е разболяла от рак на яйчниците след употребата не техен продукт, съдържащ талк. Това е едно от хилядите дела, заведени в национален мащаб срещу компанията пропуснала да предупреди клиентите си за рисковете от развитие на рак, ако използват техни продукти, съдържащи талк.

Съдийския състав присъди 417 милиона долара обезщетение на Ева Ечевериа. Тя заведе делото през юли миналата година.

Жената разбрала, че е болна от рак, след като десетилетия наред използвала продукти за женска хигиена на Johnson & Johnson, съдържащи талк. В съобщение на компанията се казва, че ще обжалват решението. Говорителят им заяви, че те се ръководят от научните изследвания, подкрепящи безопасността на бебешката пудра на Johnson & Johnson.

От компанията цитират и Националния институт за ракови заболявания, откъдето през април заявиха, че тежестта на доказателствата не подкрепя съществуването на връзка между рака на яйчниците и третирането на половите органи с талк.

До момента Johnson & Johnson са били принудени да изплатят общо 307 милиона долара обезщетения в други подобни дела.

До март 2019 г. ще влезе в сила нова имиграционна система, с която ще бъде сложен край на свободното придвижване на хора между Европейския съюз и Великобритания. Това заяви британският министър по въпросите на имиграцията Брендън Люис, цитиран от BBC.

В преговорите между Лондон и Брюксел по Brexit продължават да съществуват редица пречки. След като във вторник BBC за пореден път потвърди, че двете страни не могат да постигнат съгласие относно правата на европейските граждани във Великобритания преди и най-вече след Brexit, в четвъртък британският вестник The Telegraph добави нов детайл от сблъсъка между преговарящите. Изданието написа, че Мишел Барние – основният преговарящ по Brexit от името на ЕС, по време на частна среща с европейските посланици в Брюксел е отправил предупреждение, че следващият кръг от преговори между Лондон и Брюксел ще бъде отложен с два месеца. Причината е, че ЕС няма да участва в новата фаза от преговори, докато не бъде постигнат „достатъчен напредък” по въпросите за защита на правата на гражданите, границата със Северна Ирландия и финансовите отношения между Лондон и Брюксел след Brexit.

 

Двама български граждани са задържани в Сърбия поради притежаването на фалшиви евро банкноти. От вътрешното министерство уточниха, че двамата са арестувани в Пирот при опит да обменят банкноти от по 50 евро. В момента те се намират в ареста с мярка "задържане под стража" за 48 часа и са предадени на разследващите органи.

Британският социолог Алекс Уилямс препоръчва държавите да преминат към тридневен неработен уикенд, ако човечеството иска наистина да пребори отрицателните фактори от глобалното затопляне на климата, пише в. "Метро", цитиран от БТА. Уилямс от лондонския Сити юнивърсити е на мнение, че тази мярка добре ще се възприеме от трудовите колективи, които ще се сдобият с още един почивен ден. От друга страна намаленото производство ще снижи емисиите на парникови газове. Четиридневната работна седмица вече била изпробвана в щата Юта в САЩ и дала много добри резултати. През 2007 г. държавните чиновници работели от понеделник до четвъртък с удължен работен ден. За сметка на това почивали в петък, събота и неделя. През първите десет месеца от експеримента щатът спестил 1,36 млн. британски лири от енергийни разходи за климатици, осветление и ползване на електричество. Ако към тях бъдат добавени и спестените газови емисии от транспортните средства, щата Юта е намалил с 12 000 тона годишно вредното си диоксидно замърсяване. В крайна сметка обаче щатът Юта загърбил начинанието през 2011 г., тъй като гражданите се оплакали, че не могат да получат обслужване от държавните служители през петъците.

 

 

Затъмнение, пълнолуния и комета ще се появят по едно и също време и ще осветят нощното небе, пише вестник The Independent. 

Рано в петък вечерта ще започне полусенчесто лунно затъмнение. Това означава, че слънцето, луната и земята ще се наредят в една линия и ще окажат странен ефект върху луната. Нашият най-близък съсед постепенно ще потъмнее. Затъмнението ще може да се наблюдава най-добре в Европа и Африка. 

Но дори и да не можете да видите затъмнението, самата луна ще бъде изумителна. Тъй като февруари обикновено е месеца с най-много снеговалежи, луната е известна още като „снежна“. Тя ще осветява ярко нощното небе през цялата вечер в петък. 

Най-забележима вероятно ще бъде кометата, която ще премине достатъчно близо, за да бъде видяна от земята. Кометата ще бъде с цветове на ярко изумрудено зелено. Причината за това е изпаряващия се по време на движението двуатомен въглерод.

Мъж издебна и застреля водач, убил жена му в пътнотранспортно произшествие. Преди да се впусне във вендетата си, Фабио Ди Лело променил снимката на профила си във Facebook с картинка на Ръсел Кроу от филма "Гладиатор", в който героят му произнася знаменитата реплика "Баща на убит син, съпруг на убита съпруга. Ще получа своето отмъщение - в този живот или в следващия". Убитият Итало Д'Елиза (22 г.) трябвало да бъде съден за непредумишленото убийство на 33-годишната Роберта Смаргаси, която блъснал миналото лято, след като не спрял на червено, пише fakti.bg. Ди Лело го проследил и застрелял пред кафене във Васто, район Абруцо, след което отишъл на гроба на жена си и оставил върху него оръжието. Адвокатите на отмъстителя казват, че бил в депресия. 34-годишният хлебар се опасявал, че Д'Елиза няма да получи справедлива присъда, но никой от близките му не подозирал, че смята да вземе правосъдието в свои ръце. Полицията заварила Ди Лело на гробищата, където той се предал без съпротива. До него бил открит и 9-милиметровият пистолет, чийто пълнител изпразнил в убиеца на жена си.

Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Вашето мнение?
Къде ще изкарате ваканцията си
Къде ще изкарате ваканцията си
Трябва да изберете отговор, за да гласувате!
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.
Реклама
Реклама