Хората изискват уважение, отговорност и спазване на обещанията
Интервю пред вестник Труд на  инж. Дилян Димитров – кандидат на партия ГЕРБ за кмет на община Монтана

Г-н Димитров, какво Ви впечатли най-много при срещите с хората?

През последния месец посетихме всяко населено място от Община Монтана, срещнахме се с хиляди хора, с бизнеса и неправителствения сектор. Сблъскваме се с проблеми, неглижирани години наред. Позитивната кампания, която водим, ни задължава да търсим ефективното решение на всеки проблем, излъчен от хората на Монтана. Но не като кандидат за кмет, а като гражданин, през последната седмица търся отговора на един въпрос. Синът ми е на 20 години. Редно ли е, морално ли е, честно ли е единственият резултат от 16-годишното управление на Монтана, който той и неговите връстници през целия си съзнателен живот са видели, да бъде популизъм и голи предизборни обещания? Как тези млади хора да приемат политиката, местната власт, институциите? Как да вярват, че си струва да гласуваш? Човешко ли е да заблуждаваш хората, че имаш одобрен план за развитие в размер на няколко стотици милиони, без да имаш и идея откъде ще дойдат парите за него? Убедих се, че най-високото внимание, получено от страна на обикновените хора за четири мандата управление тук е потупване по рамото. А моите съграждани заслужават много повече. Аз не мога да платя такава цена и от мен никога няма да чуете голи обещания. Аз съм управленец с достойнство и опит, екипът ми е с високо ниво на експертност. Стоя зад всяка дума, която казвам и получавам широка подкрепа и разбиране именно, поради това. Популизмът е безплътен и не води до видими резултати.

Познавате добре управлението на Монтана през последните години. Кои са основните недостатъци?

Внимателно проучих управлението на Монтана преди да реша да се кандидатирам за Кмет. Община Георги Дамяново, която управлявах до сега, макар и по-малка по  площ от Монтана, не е по-лесна за управление. Грижа на всеки Кмет е да подобрява условията за живот. Там, където трябва да управляваш гранични планински територии без водоснабдяване и канализация, без преки инвестиции като двигател на икономиката, без заетост, без способност да си конкурентен на международно ниво е много по-трудно да воюваш за интереса на хората, отколкото, ако си община – областен център, където нещата се случват, дори когато пречиш. Администрацията на Монтана трябва да има висока експертност и да може да управлява ефективно по-голямата територия на областния център, а тя не го прави. Тук не се използват възможностите за външно финансиране. Какво се случва през последните осем години? Факт е, че Община Монтана има в пъти по-малко усвоени средства от европейско и национално финансиране на глава от населението сравнено с Георги Дамяново. В срещите ми с хората, често ме питат за подкрепата на Правителството. И понеже аз и моят екип работим с факти - категорично заявявам, че Правителствата на Премиера Борисов винаги са подкрепяли работещите общини, а не партийните! Проектите на Георги Дамяново дават ефект и след приключването им, а водният цикъл на Община Монтана например, за който държавата оказа огромна подкрепа, изразходи над 50 милиона лв. европейски пари и не доведе до намаляване на загубите от питейна вода! Съфинансирането за проекта пък ще тежи на общинския бюджет. И в крайна сметка нито имаме по-малко загуби, нито по-ниска цена на водата за гражданите.

Основното Ви послание към гражданите преди деня за размисъл?

Основното, което искам да им кажа е да вярват, че всичко зависи от тях самите, че не трябва да се страхуват. Те могат да променят управлението на Монтана, така че техните деца да не ги напускат, а да се гордеят с произхода си. Всеки човек трябва сам да управлява съдбата си, всеки Кмет реално управлява съдбата на десетки хиляди хора. Тогава, когато си заставен да се подписваш в подкрепа на конкретен Кмет, само защото си зависим от него, лично трябва да се противопоставиш на тази крепостна зависимост. Хора, ние всичките сме европейски граждани, за които от създаването на ЕС правата са ясни – свобода на духа и битието. Бъдете силни и вярващи, защото това Ви е отнето през последните 16-години.

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама