Актьорът Димитър Живков получи приз „Посланик на Враца“. Авторът на моноспектакъла „Живак“ бе отличен от заместник-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, след края на едноименната постановка, която се игра при препълнена Градска концертна зала. Званието е от името на кмета Калин Каменов и е за принос и особени заслуги в популяризирането на града.

Димитър Живков е роден е на 19 ноември 1984 година във Враца. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Атанас Атанасов. Работи в театрите в Сливен и Стара Загора. От 2009 г. е част от актьорския състав на Сатиричния театър. Освен с театър той се занимава с кино, телевизия и дублаж на филми. Носител на „Аскеер 2013“ в категория „Изгряваща звезда“.

Проектът „Посланиците на Враца“ цели да отличи врачани, които допринасят с дейността си и с професионалните си успехи за популяризирането на Враца по света.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На панаирната сцена, на 16 септември, неделя, от 09:00 ч. до 14:00 ч. ще се изявят над 350 участници, от 35 певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от 26 населени места от Община Враца и страната. В изявата ще се включат представители на пенсионерски клубове и читалища от населените места – Враца, Плевен, Монтана, Ботевград, Мездра, Вършец, Белоградчик, Червен бряг, Пордим, Бяла Слатина, Драганица, Търнак, Търнава, Челопек, Девене, Бързия,  Равнище, Боровци, Слатина, Копиловци, Борован и др.

Фолклорният фестивал се организира за пети пореден път от пенсионерски клуб „Еделвайс“ - Враца.

За пета поредна година, местността „Валога“, край врачанското село Оходен, се превърна в сцена на древните култури. Фестивалът „Слънцето на Тодорка“ привлече стотици жители и гости на Враца, имащи интерес към древното минало на региона. На официалното откриване на арт-форума присъства секретарят на Община Враца – Нина Дакева, която връчи на организаторите поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов.

Преди началото на церемонията бе представен древен ритуал, изпълнен от талантливите актьори на театрална група „ТЕМП“ към Младежкия дом в града. Програмата продължи с изпълнение на самодейци от Народно читалище „Пробуда – 2012“ – с. Оходен и демонстрация на Клуб по китайски бойни изкуства – Враца.

В рамките на фестивалната вечер се проведе приключенската игра „Пътя на Слънцето“ – втора част – „Първи съвет на жреците“. Организаторите на фестивала за древни култури са подготвили богата и тематична програма за посетителите на форума. В следващите дни ще бъдат организирани експериментални работилници за керамика, древни възли и плетиво и коване на монети. Всяка вечер, под надслов „Нощ край Скът“, на откритите сцени ще се представят творчески формации от Северозападна България. По време на артистичното събитие ще бъдат проведени кръгли маси, с участието на археолози от цялата страна.

„Самодивка“ е първата книга, която издава Цветинка Стоянова. Детската поетеса е „Старши специалист социални услуги и деловодство“ в Общинския център за социални услуги и дейности – Мездра, работа, която я среща с много деца от социално слаби семейства. Тези деца, и на първо място двамата й синове, са вдъхновението за написването на „Самодивка“. На 39 години, омъжена с две деца, магистър „Стопанско управление“, Цветинка отказва да се раздели с детството и търси начини и форми да бъде както заобиколена от деца, така и да им бъде в помощ.

Така интересите й я срещат с Фонд „Мисия“, с който работи вече четвърта година и има съвместни проекти, предимно с децата от социалната трапезария на ОЦСУД.

„Самодивка“ също е съвместен проект с автор Цветинка Стоянова и художник илюстратор Стела Цветкова и ще се разпространява предимно в София от компания „Вижън“ и фонд „Мисия“. Премиерата в гр. Мездра е благотворителна и е насочена към децата от социално слаби семейства, ползващи услугата „Топъл обяд“. Със събраните средства ще им бъдат подсигурени тетрадки и други пособия за училище. С покупката на всяка книжка, дарителят получава и гривничка на благотворителния фонд „Мисия“.

Представянето на книгата бе в библиотеката на НЧ „Просвета- 1925“, а гостите бяха посрещани със сангрия, поднесена им от „самодиви в бели премени“. 

Цветинка Стоянова благодари на всички присъстващи за емоцията, съпътстваща събитието, на чаровните „самодивки“ – за приказната атмосфера.

За четвърта поредна година Враца е домакин на Корейски културен лагер. Събитието бе открито от заместник-кмета Мария Попова, която поздрави присъстващите и подчерта, че тази ежегодна проява обединява хора от различни сфери на обществото. „Щастлива съм, че с всяко следващо издание на лагера, виждам все повече младежи, желаещи да представят Враца на нашите приятели от Корея. Безспорно двигателят на този обмен на култури, между двата народа, е Ким Чълхо - който наричаше себе си – „корейски врачанин“. Вярвам, че днес, частица от него е във всеки от нас! Пожелавам на всички участници много емоционални моменти. Искам да кажа на нашите гости от Корея, че винаги са добре дошли във Враца!“ – допълни Попова.

Празничната програма започна с изпълнение на фолклорни танци от малките танцьори при Центъра за работа с деца. Корейският лагер продължи с приветствие от съпругата на Ким Чълхо – г-жа Пак Сънг Сук, която благодари на участниците в четвъртото издание на форума. В рамките на церемонията по откриването, талантливи младежи представиха популярните корейски поп танци – к-поп танци.

В следващите дни гостите на Корейския лагер ще имат възможност да опитат от традиционните корейски ястия, да видят националното им облекло, както и да организират различни тематични събития.

Над 450 изпълнители от цяла България, както и шотландски гайдари, изпълниха мездренското село Царевец за третото издание на Национален фолклорен фестивал „Белокаменица“.

По традиция фестивалът започна с дефиле на участниците в него. Тази година то бе предвождано от духовия оркестър на с. Синьо Бърдо.

Фестивалът започна със звука на каба гайди, дело на виртуозите от долината Петгласец в Родопите. Сред изпълнителите бяха и синовете на големия български гайдар Петър Янев – Стоян и Христо, които майсторски показаха заветът, оставен от баща им и поколения родопски гайдари.

Към гайдарите се присъедини и рев на мотори. И тази година гости от Мотоклуб „Велика България“ и Национално движение „Хан Аспарух“ аплодираха изпълнителите и сами бяха обект на внимание.

Фестивалът се проведе със състезателен характер. Жури на фестивала бяха Илка Димитрова, фолклорист в Българско национално радио, народният певец Венцислав Пенев и Геновева Спасова – художествени ръководител на ПДТС „Радост“ към ЦЛПР и ЦРД Враца и главен художествен ръководител на Представителен танцов състав „Хемус“ във Враца.

При най-малките певци призът заслужено отиде при перлата на Царевец Ния Петкова, нейни подгласници бяха Елизабет Виталиева от Мездра и Христо Светлинов от Царевец. При по-големите две първи места заеха Дичко Медньов от Царевец и доайенът на инструменталната музика Георги Димитров от Лик. Втора се нареди Маргарита Александрова от Долна Кремена. Журито присъди и две трети места – на Катя Владимирова от Малорад и на Ивайло Сираковски от Синьо бърдо.

При дуетите приз заслужи тандемът Цеца Йончева и Сава Михайлов от Малорад. Техни подгласници бяха Таня Славчева и Николай Николов от Борован.

При народните хорове отново журито класира двама първеци – Мъжка фолклорна група „Змей Горянин“ от Зверино и Женска вокална група  – Долна Кремена. Втори се наредиха певиците от Женски народен хор – Люти брод. Трето място си поделиха Певческа група „Иглика“ от Световрачане и Певческа група „Готините“ при Пенсионерски клуб „Готините баби“ – Враца.

При танцовите състави Танцов състав „Сухаченче“ отвя конкуренцията и заслужено грабна големия приз. След тях се наредиха Детска група за народни танци "Звънче" – Спанчевци и Детската танцова група от Върбешница.

 При по-големите танцьори първо място зае Танцов състав „Росна китка“ от Мраморен, следван от Танцова формация „На мегдана“ – София, а трети останаха таньорите от Група за народни танци „Здравец“ – Спанчевци.

 

Кметът Калин Каменов откри 29-тия Национален фестивал на малките театрални форми Враца 2018 и 8-мия Международен фестивал на NETA/ New European theatre action/. 

В тазгодишната програма, на двата театрални фестивала, които продължават до 21 май, са включени 15 български и чуждестранни спектакъла.

На сцената във Враца ще излязат актьори от няколко столични театри, както и от градовете Шумен, Пловдив, Букурещ /Румъния/, Крагуевац /Сърбия/, Загреб /Хърватия/ и Любляна /Словения/. Любителите на театралното изкуство ще могат да се насладят и на постановки от Македония и Черна гора.

Първата постановка, с която ще се вдигне завесата на най-стария театрален фестивал в България, е „Звезден прах” на Театър „Nottara” от Букурещ.

Враца е един от трите града в България, в които ще се проведе уникалният фестивал за класическа и фолклорна музика „Фортисимо Фест“. Звездният концерт ще се състои в деня на откриването на 130-ото юбилейно издание на традиционния Врачански есенен панаир - 14 септември от 20.00 ч. пред стадион „Христо Ботев“.

Този септември турнето на “Фортисимо Фест” ще премине също през София и Разград. Концертите са със звездното участие на Софийска филхармония, Разградска филхармония, Дони, Светлин Русев, Михаела Филева, Славин Славчев, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова, хор “Космически гласове” с диригент Ваня Монева и актьорите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов.

И тази година фестивалът за класическа и фолклорна музика на открито “Фортисимо Фест” обещава незабравимо преживяване. Две филхармонии - Софийска и Разградска - ще свирят златна българска класика, български фолклор и музика от златни български филми под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази. Участие в концертите ще вземат Дони, звездите на Монте Мюзик и Вирджиния Рекърдс, виртуозният цигулар Светлин Русев, както и композиторът и музикант Георги Андреев. Три изключителни концерта на открито - във Враца на 14 септември, в Разград на 12 септември, площад “Ларго” и в София на 16 септември пред Народен театър “Иван Вазов” ще съберат отново под звездите любителите на голямата българска музика от последните 100 години.

В трите града, програмата на концертите ще бъде разделена на три части. Истински спектакли, те ще започват с класически български произведения за оркестър. Водещите Ана Пападопулу и Юлиан Вергов неусетно ще пренасят публиката през фолклорните мотиви на Георги Андреев, а за финал ще звучи незабравима музика от култови български филми.

Българската филмова музика за втори път присъства в програмата на “Фортисимо Фест” и това се случва след големия й успех на концертите през 2017 г. По традиция фестивалът е подготвил зрелищен финал за всеки от своите концерти, които ще бъдат с продължителност час и половина. Входът за концертите е свободен. Организатори на инициативата са фондация “Америка за България” и фондация “Триола Квинтола”.

“Фортисимо Фест” е фестивал за класическа музика, основан през 2010 г. от маестро Максим Ешкенази с подкрепата на фондация “Америка за България”. Философията на фестивала стъпва върху преодоляването на границата между елитарното изкуство и широката публика.

Дългострочната му цел е да доближи класическата музика и съвременното симфонично изкуство до възможно най-много българи. Защото музиката прави хората щастливи! В годините на своето съществуване “Фортисимо Фест” привлича млади и успешни творци и представя музиката по нетрадиционен, модерен и завладяващ начин. От 2017 г. “Фортисимо Фест” посвещава концертите си на голямата българска музика. 

Община Враца започна записването на кандидат-младоженци за участие в Северняшката сватба, част от Национален фолклорен събор „Леденика“.

Влюбените двойки, желаещи да се венчаят по стар български обичай, трябва да попълнят анкетна карта, публикувана на Официалния сайт на Община Враца, в категория „Култура“, сектор Национален фолклорен събор „Леденика“. След като комисия разгледа получените и попълнени анкетни карти, кандидатите, събрали най-много точки, ще бъдат поканени на събеседване.

Крайният срок за изпращане на анкетната карта е 27.04.2018 г. и се подава на електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Национален фолклорен събор „Леденика“ се провежда за трета поредна година и се организира от Община Враца. Събитието, което събира хиляди почитатели на българския фолклор, ще се проведе на 23-ти и 24-ти юни на открита сцена, в близост до пещерата „Леденика“.

За осма поредна година във Враца се състоя фолклорен фестивал, организиран от „Общински съвет на пенсионерите -2004“. Официален гост на празника бе заместник-кметът Петя Долапчиева, която връчи на председателя на организацията Марияна Каменова, поздравителен адрес от името на кмета - Калин Каменов. „Поздравявам организаторите и всички участници във фолклорния фестивал. Продължавайте със същия несломим български дух да популяризирате народните традиции и обичаи и да ги предавате на идните поколения. Честит празник!“- се казва в поздравителния адрес.

В тазгодишното издание на фестивала участват 16 певчески и танцови групи, както и индивидуални изпълнители  от община Враца, Бяла Слатина, Червен бряг, Нови Искър и др. населени места от страната. Празникът се проведе в залата на Народно читалище „Развитие 1869“.

Заместник – кметът Петя Долапчиева прие участници по проект „Развитие на ключовите компетентности чрез проектобазирани дейности“, реализиран в рамките на програма Еразъм +. Участниците в делегацията, включваше преподаватели в учебни заведения от държавите Испания, Франция, Италия, Литва и Португалия, които са партньори на врачанското Начално училище „Св. Софроний Врачански“.

От името на кмета Калин Каменов, Петя Долапчиева приветства участниците в срещата с „Добре дошли“ и представи образователната мрежа в Община Враца, в която влизат 16 детски градини и 20 учебни заведения.

Директорът на учебното заведение Антоанета Сиракова благодари за топлото посрещане и разясни целите на проекта. Тя посочи, че темата, която ще се разисква във Враца е „Развитие на дигиталните компетентности в класната стая“. Чрез прилагане на иновативни методи в обучението, работни ателиета и др. дейности ще се укрепи сътрудничеството между образователни организации и ще се подобри квалификацията на учителите.

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама