В деня на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи празничен молебен за децата на Враца. На църковния ритуал присъстваха кметът Калин Каменов, представители на институции, деца и родители. На 26 ноември християнската църква почита паметта на Св. Стилиян, който е възприеман като пазител на бебетата и малките деца.

За 16-та поредна година стартира благотворителна кампания „Осинови врачанско семейство“, инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца. 

„На днешния празник – Деня на християнското семейство, е хубаво да се замислим, че за да бъдем щастливи, трябва да уважаваме хората около нас, да се грижим за тези, които обичаме и да бъдем дейни“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите.   „Пожелавам ви да бъдете усмихнати, позитивни, да вярвате в доброто и да обичате хората до себе си! Честит празник!“, каза още Каменов.

В края на церемонията кметът символично „осинови“ 7-годишно момченце, което си е пожелало за Коледа дънки, пуловер, образователна книжка и лакомства. С подаръци ще зарадват децата и заместник кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова.

Кампанията, в която ще бъдат включени повече от 100 деца от училища и детски градини в града, продължава до средата на декември и има за цел да подпомогне врачански семейства в затруднено положение с подаръци за коледните и новогодишни празници.

Кметът на Община Враца Калин Каменов откри кръгла маса за превенция от наркоманиите. Инициативата се организира от общинските съвети по наркотични вещества във Враца и Благоевград, съвместно с Община Враца и Превентивно-информационния център в града.
„Убеден съм, че говорейки за проблема, ще намерим и решенията. Цялата строгост на закона, трябва да бъде приложена върху тези, които разпространяват психотропни вещества и живеят на гърба на нашите деца”, заяви кметът Калин Каменов при откриването на срещата.

 

 

В рамките на форума бе прожектиран документалният филм „Началото е край“, част от Националната стратегия за борба с наркотиците, както бяха представени и презентации на теми „Пуста младост, ни се с пари, милай мамо, не купува“ и „Религиозното образование като превенция“.

 

 

На кръглата маса, която се проведе в Конферентната зала на Търговско-промишлената палата във Враца, присъстваха д-р Теменужка Любенова – председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград, Мирела Кючукова – координатор в Православния информационен център на Неврокопската света митрополия и специалист в Превантивно информационен център, представители на държавни и местни институции.

На тържествен концерт, посветен на 141-та година от освобождението на Враца, за първи път бяха връчени наградите „Вестител“, с които се отличиха активни граждани, участвали в общественозначими каузи.

На церемонията присъства и кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите и участниците в симфоничния концерт. „Много често, забързани в своето ежедневие, ние мислим какво нямаме, негативни сме и язвителни един към друг. Но ако се замислим какво ни липсва, ще разберем, че нямаме достатъчно вяра в себе си и в бъдещето ни. Преди 141 години нашите предци са имали една мечта – да видят родината си свободна. С много вяра и родолюбие, те постигат целта си. Днес, близо два века по-късно, Освобождението е в нашето съзнание и душа. То трябва да ни свързва с желанието да бъдем по-добри хора и пример за подражание. В навечерието на деня на Освобождението на града, с моите колеги решихме да покажем активните граждани във Враца и те да бъдат отличени. Това е причината, заради която учредихме наградата „Вестител“. Хората, които ще получат приза са познати на всеки един от нас, те са съвременните вестители. Вярвам, че тази награда ще се превърне в традиция, а с всяка следващата година номинираните ще бъдат все повече. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов.

Празничният концерт на Симфониета Враца продължи с емблематични арии, в изпълнение на солистите – Диляна Георгиева, Радинела Василева и Петър Данаилов, и под вещото ръководство на диригента - Христо Павлов.

Първите отличени с приза „Вестител“ бяха известният фотограф – Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев. Наградите връчи кметът Каменов.

Грамота „Вестител“ получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма „Св. Николай“. 

За ярко изразена гражданска позиция и активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа – „Враца – Кажи на кмет и община“.

В рамките на симфоничния концерт, кметът Калин Каменов награди и девет ученици, организирали доброволчески инициативи и благотворителни концерти за лечението на покойната Инес от Враца.

На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, дейци на културата, ученици и граждани.

Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.

Заместник-кметът Петя Долапчиева бе официален гост на концерта „Да опазим Земята“, част от проект „Ефикасен педагогически ресурс за активно учене“, по програма „Еразъм+”. Проектът се изпълнява от Начално училище „Св. Софроний Врачански“, съвместно с учебни заведения от Франция, Испания, Полша и Италия, чийто представители също присъстваха на проявата.

„Всички заедно трябва да опазим нашия общ дом – Земята. Щастлива съм, че децата още от малки имат идеи как да се случи всичко това. Пожелавам успех на проекта и на участниците в концерта.“, каза Петя Долапчиева в приветствието си към присъстващите и подари на директора на врачанското училище - Антоанета Сиракова туя, която да бъде посадена в двора на учебното заведение. „Грижете се за дръвчето и го отглеждайте с любов и ще видите как всяко усилие се възнаграждава от майката Земя“, допълни още заместник-кметът.

На концерта, чрез танци, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански”, пресъздадоха своите решения за опазване на планетата.

В обучителната среща във Враца присъстваха 25 гости, като от тях 12 са ученици от Испания и Полша.

Кметът Калин Каменов откри семинар по проект EDU-LAB „Ново дунавско управление за постигане на съответствие между висшето образование и пазара на труда“, посветен на разработването на концепции за нови учебни програми за целите на висшето образование.

„Успешното училище е това, което е ориентирано към професиите и бизнеса. Смятам, че реализацията на проекта ще помогне не само на бизнеса, но и на представителите на средните и висши училища в нашия регион да бъдат ориентирани правилно.“ С тези думи Каменов приветства участниците във форума.

Основен фокус на конференцията бяха предложенията от дискусиите между заинтересованите страни по отношение на възможни учебни програми и теми, съответстващи на необходимостите и предизвикателствата пред висшето образование на 21-ви век и начините за ефикасно подобряване на съществуващите такива, за да съответстват на потребностите на бизнеса и индустрията. Основните цели на проекта са свързани с подобряване  на професионалните възможности на младите хора от Дунавския регион.

Врачанският бизнес в лицето на фирмите „О.М.С. Салери Клон България“, „Холсим България“, „Ромтех 3ЕС“ и „Чех Пласт“ взе дейно участие в дискусията.

На събитието присъстваха още заместник-кметът Мария Попова, представители на партньорите – Българска стопанска камара, Техническия университет – София и община Враца. В конференцията участваха и представители на членуващи в Българска стопанска камара организации, включително Индустриален клъстер „Мехатроника и автоматизация“, Българска туристическа камара, Браншова организация „Охрана и сигурност“, Индустриален клъстер „Сигурност“, Българска камара на химическата промишленост, Асоциация „Екологичен инженеринг“, Фасилити мениджмънт асоциация, професионална гимназия „Хенри Форд“, Регионална стопанска камара – Враца, а също така и на други фирми и браншови организации от Северозападен район на планиране.

Община Враца ще участва в 17-тото издание на инициативата „Мениджър за един ден“, в която ръководни постове в институцията се заемат от ученици и студенти в града. Събитието, което ще се проведе на 30 октомври 2018 г., се организира от фондация „Джуниър Ачийвмънт“ (JA Bulgaria) и дава възможност на младежи да се запознаят с управлението на града отблизо, като станат част от общинската администрация за един ден.

Обявените позиции за кандидатстване в тазгодишното издание са 6 – кмет, зам.-кмет „Хуманитарни дейности“, зам.-кмет „Устройство на територията, строителството и обществени поръчки“, секретар на Община Враца, председател на Общински съвет-Враца и главен архитект. В инициативата могат да участват ученици и студенти на възраст между 16 и 23 години, като желаещите да се включат трябва да подадат своя  автобиография и мотивационно писмо.

Участниците в „Мениджър за един ден“ ще имат възможността да се включат в решаването на реални казуси, както и да получат напътствия и подкрепа за своето кариерно развитие от техните  ментори в програмата.

Озеленяването на централната градска част във Враца продължава. Днес екипи на БКС засаждат нови дръвчета от вида кълбовидна акация. Дейностите са част от изпълнението на проекта за обновяване и модернизиране на централната пешеходна зона, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.

Предстои да бъдат засадени нови дървесни видове на обособените за целта места по ул. „Г. Бенковски“ и по ул. „Иванка Ботева“. Засаждането се извършва по утвърден план-график, съобразен с метеорологичните условия. Озеленителните дейности ще продължат до окончателното изпълнение на проекта.

За пета поредна година Враца е домакин на най-големия форум в сферата на технологиите в региона - Code Week. Събитието бе открито от кмета Калин Каменов. „От първото издание на Code Week до днес, в него са участвали над 1800 човека. Близо 250 от тях преминаха 9-месечните курсове по програмиране. Същевременно всяка година форумът е подкрепен от водещи организации в ИТ сектора. Всички тези факти са доказателство, че когато Община и неправителствен сектор работят заедно, промяната е видима. Благодарение на събитие като това, ние доказваме, че нашият регион има потенциал и се развива. Уверен съм, че успехът  ще е възможен, само ако работим заедно!“ – каза кметът Каменов при откриването на форума.
Над 170  са участниците в петото издание на Code Week, които ще имат възможността да се срещат с професионалисти, работещи в едни от най-големите софтуерни компании и стартъпи в страната, както и да се запознаят с работата им.
Тази година, освен модули за начинаещи, ще има и работилници за напреднали, в които ще бъде представено програмирането с Kotlin, хибридни приложения и блокчейн. В новите панели на събитието е включено и програмирането за деца на С++ /4-7 клас/, управлението на софтуерни проекти и въздушна фотография с дрон.
Code Week се провежда в рамките на Европейската седмица на програмирането и цели да запознае жителите на града и региона с модерните възможности за работа в най-успешния сектор в България - ИТ.  Събитието се организира от Враца Софтуер Общество, с подкрепата на местната администрация.

На големия християнски празник – Димитровден, в село Челопек бе открит кът за отдих „Среща при герана“. На събитието присъства и кметът Калин Каменов. „Реализираният проект е пример за това как, когато човек иска да постигне нещо, започва да търси решения, а не да намира проблеми. Кметът на населеното място – Тихомир Тошев е може би един от най-активните не само в общината, но и в областта. Днешният ден на строителя е един малък празник за вашето село. Откриваме обект, изграден изцяло от доброволния труд на жителите на Челопек. Добрата новина е, че всяка година тук се случват нови неща – обновяват се спирки, подменят се детски съоръжения, облагородяват се паркове. Продължавайте да работите за преобразяването на вашето село! Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов при откриването на обекта.

Кметът на село Челопек – Тихомир Тошев благодари на местната администрация и Общинския съвет за оказаната подкрепа при реализиране на проекта.

Празникът започна със Света божествена литургия, по случай Димитровден. На събитието присъстваха още: областният управител Малина Николова, заместник областният управител Мирослав Комитски, председателят на Общинския съвет Румен Антов, общински съветници и жители на населеното място.

Проектът „Среща при герана“ е реализиран и финансиран по програмата „Малки граждански инициативи“. Вложените средства са в размер на 2 895 лв., като всички дейности по неговото изграждане и облагородяване на пространството са извършени от жители на село Челопек.

В Иновативно основно училище „Васил Левски“ стартира програмата „Детско полицейско управление“. На официалното откриване присъства и заместник-кметът Петя Долапчиева. Директорът на учебното заведение Румен Петков и временно изпълняващият длъжността директор на Районното управление на полицията – Милен Иванов подписаха споразумение за съвместно сътрудничество през следващите две години.

Членовете на полицейската академия са 25 ученици от петите класове на учебното заведение. В рамките на проекта доброволците ще се запознаят с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители.

На участниците в полицейското управление бяха подарени значки, светлоотразителни жилетки, шапки и тениски.

Официални гости на откриването бяха още: директорът на ОД на МВР Янко Янколов, представители на Регионалното управление на образованието, на Български червен кръст, на съдебната власт и др.

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама