Новини от областта

В деня на Св. Стилиян Пафлагонийски Детепазител, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий отслужи празничен молебен за децата на Враца. На църковния ритуал присъстваха кметът Калин Каменов, представители на институции, деца и родители. На 26 ноември християнската църква почита паметта на Св. Стилиян, който е възприеман като пазител на бебетата и малките деца.

За 16-та поредна година стартира благотворителна кампания „Осинови врачанско семейство“, инициирана от граждански организации във Враца в подкрепа на социално слаби семейства и техните деца. 

„На днешния празник – Деня на християнското семейство, е хубаво да се замислим, че за да бъдем щастливи, трябва да уважаваме хората около нас, да се грижим за тези, които обичаме и да бъдем дейни“. С тези думи кметът Калин Каменов приветства присъстващите.   „Пожелавам ви да бъдете усмихнати, позитивни, да вярвате в доброто и да обичате хората до себе си! Честит празник!“, каза още Каменов.

В края на церемонията кметът символично „осинови“ 7-годишно момченце, което си е пожелало за Коледа дънки, пуловер, образователна книжка и лакомства. С подаръци ще зарадват децата и заместник кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова.

Кампанията, в която ще бъдат включени повече от 100 деца от училища и детски градини в града, продължава до средата на декември и има за цел да подпомогне врачански семейства в затруднено положение с подаръци за коледните и новогодишни празници.

На тържествен концерт, посветен на 141-та година от освобождението на Враца, за първи път бяха връчени наградите „Вестител“, с които се отличиха активни граждани, участвали в общественозначими каузи.

На церемонията присъства и кметът Калин Каменов, който приветства присъстващите и участниците в симфоничния концерт. „Много често, забързани в своето ежедневие, ние мислим какво нямаме, негативни сме и язвителни един към друг. Но ако се замислим какво ни липсва, ще разберем, че нямаме достатъчно вяра в себе си и в бъдещето ни. Преди 141 години нашите предци са имали една мечта – да видят родината си свободна. С много вяра и родолюбие, те постигат целта си. Днес, близо два века по-късно, Освобождението е в нашето съзнание и душа. То трябва да ни свързва с желанието да бъдем по-добри хора и пример за подражание. В навечерието на деня на Освобождението на града, с моите колеги решихме да покажем активните граждани във Враца и те да бъдат отличени. Това е причината, заради която учредихме наградата „Вестител“. Хората, които ще получат приза са познати на всеки един от нас, те са съвременните вестители. Вярвам, че тази награда ще се превърне в традиция, а с всяка следващата година номинираните ще бъдат все повече. Честит празник!“ – каза кметът Калин Каменов.

Празничният концерт на Симфониета Враца продължи с емблематични арии, в изпълнение на солистите – Диляна Георгиева, Радинела Василева и Петър Данаилов, и под вещото ръководство на диригента - Христо Павлов.

Първите отличени с приза „Вестител“ бяха известният фотограф – Тони Дуковски и скулпторът Милен Иванчев. Наградите връчи кметът Каменов.

Грамота „Вестител“ получи и общественикът Христо Илиев, който възстанови средновековната подземна църква, намираща се в двора на храма „Св. Николай“. 

За ярко изразена гражданска позиция и активност при разрешаването на проблеми в общината, бе отличена и групата в социалната мрежа – „Враца – Кажи на кмет и община“.

В рамките на симфоничния концерт, кметът Калин Каменов награди и девет ученици, организирали доброволчески инициативи и благотворителни концерти за лечението на покойната Инес от Враца.

На събитието присъстваха още: заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на местната администрация Нина Дакева, главният архитект Чавдар Спасов, общественици, дейци на културата, ученици и граждани.

Наградата „Вестител“ цели да поощри гражданската активност сред жителите на града и да популяризира авторите на добрите идеи.

Областният управител Малина Николова представи днес новия заместник областен управител на област Враца Робертино Маринов, назначен със заповед на министър –председателя Бойко Борисов.

Робертино Маринов е роден на 7 октомври 1965 г. в гр. Оряхово. Завършва  висшето си образование в специалност„Публична администрация“ – ВСУ – гр. Варна, магистър по „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ от МУ – гр. Пловдив. До 1999 година  изпълнява длъжността заместник – директор по икономически въпроси в Общинска болница, гр. Оряхово, работи в Община Оряхово от 2003 до 2005 г. В периода 2006 г. – 2012 г. е  директор на Дирекция „Социално подпомагане “ – Оряхово.

Областният управител Малина Николова със своя заповед определи ресорите на заместник областния управител Робертино Маринов. Той ще подпомага областния управител при осъществяване на следните функции в Областна администрация - Враца:управление на държавната собственост, публичност на дейността, протокол, информационни системи. Заместник областният управител Робертино Маринов ще подпомага областния управител при осъществяване на неговите правомощия в следните области на политика: здравеопазване и социални дейност, заетост,икономика и инвестиции,култура, спорт, туризъм, като за целта ще осъществява връзки и координация с териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт на територията на областта в съответната сфера.

"Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли разговори на тези, които ще имат най-големия шанс да направят опит за ставане на правителство в рамките на 43-тия парламент защото това е и моята воля", обясни държавният глава.

"Не искам служебно правителство, не съм тръгнал да търся министри. Не е моя цел. Не това е задачата ми в този момент, а да направя всичко необходимо политическата криза да не прерасне в парламентарна криза. Не е добре за България да имаме две служебни правителства”, допълни Плевнелиев.

Актьорът Димитър Живков получи приз „Посланик на Враца“. Авторът на моноспектакъла „Живак“ бе отличен от заместник-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, след края на едноименната постановка, която се игра при препълнена Градска концертна зала. Званието е от името на кмета Калин Каменов и е за принос и особени заслуги в популяризирането на града.

Димитър Живков е роден е на 19 ноември 1984 година във Враца. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за драматичен театър“ в класа на проф. Атанас Атанасов. Работи в театрите в Сливен и Стара Загора. От 2009 г. е част от актьорския състав на Сатиричния театър. Освен с театър той се занимава с кино, телевизия и дублаж на филми. Носител на „Аскеер 2013“ в категория „Изгряваща звезда“.

Проектът „Посланиците на Враца“ цели да отличи врачани, които допринасят с дейността си и с професионалните си успехи за популяризирането на Враца по света.

Фолклорният фестивал „Да съхраним българското“ ще бъде част от културната програма на юбилейното издание на Врачанския есенен панаир.

На панаирната сцена, на 16 септември, неделя, от 09:00 ч. до 14:00 ч. ще се изявят над 350 участници, от 35 певчески групи, дуети и индивидуални изпълнители от 26 населени места от Община Враца и страната. В изявата ще се включат представители на пенсионерски клубове и читалища от населените места – Враца, Плевен, Монтана, Ботевград, Мездра, Вършец, Белоградчик, Червен бряг, Пордим, Бяла Слатина, Драганица, Търнак, Търнава, Челопек, Девене, Бързия,  Равнище, Боровци, Слатина, Копиловци, Борован и др.

Фолклорният фестивал се организира за пети пореден път от пенсионерски клуб „Еделвайс“ - Враца.

„Самодивка“ е първата книга, която издава Цветинка Стоянова. Детската поетеса е „Старши специалист социални услуги и деловодство“ в Общинския център за социални услуги и дейности – Мездра, работа, която я среща с много деца от социално слаби семейства. Тези деца, и на първо място двамата й синове, са вдъхновението за написването на „Самодивка“. На 39 години, омъжена с две деца, магистър „Стопанско управление“, Цветинка отказва да се раздели с детството и търси начини и форми да бъде както заобиколена от деца, така и да им бъде в помощ.

Така интересите й я срещат с Фонд „Мисия“, с който работи вече четвърта година и има съвместни проекти, предимно с децата от социалната трапезария на ОЦСУД.

„Самодивка“ също е съвместен проект с автор Цветинка Стоянова и художник илюстратор Стела Цветкова и ще се разпространява предимно в София от компания „Вижън“ и фонд „Мисия“. Премиерата в гр. Мездра е благотворителна и е насочена към децата от социално слаби семейства, ползващи услугата „Топъл обяд“. Със събраните средства ще им бъдат подсигурени тетрадки и други пособия за училище. С покупката на всяка книжка, дарителят получава и гривничка на благотворителния фонд „Мисия“.

Представянето на книгата бе в библиотеката на НЧ „Просвета- 1925“, а гостите бяха посрещани със сангрия, поднесена им от „самодиви в бели премени“. 

Цветинка Стоянова благодари на всички присъстващи за емоцията, съпътстваща събитието, на чаровните „самодивки“ – за приказната атмосфера.

Сборната формация на Селяк (Стубел) спечели благотворителния турнир по мини футбол „Тони и приятели”. На финала Петко Петков и компания се наложиха с 6:4 над Кариана (Ерден).На трето място останаха Балкан (Говежда) и  Миньор (Чипровци). Големият победител в турнира обаче стана благотворителността. 28 отбора прегърнаха благородната идея да играят благотворително. В рамките на по-малко от два дни футболисти и фенове събраха внушителната сума от 10 033 лева. Тя бе предоставена на 34-годишния Антонио Давидов, който има заболяване на бъбреците и е необходима трансплантация, която ще бъде извършена в Турция.

Кметът на Община Враца Калин Каменов награди победителя в класацията на 10-те най-добри спортисти на Спортно училище „Св. Климент Охридски“. Тази година на първо място бе отличен състезателят по борба Мариян Маринов, с треньор Димитър Найденов.

„Пожелавам ви да бъдете здрави, да си поставяте високи цели и най-важното е да повярвате в себе си. Вашите успехи днес, пишат спортната история на Враца и затова се гордеем с вас. Честит празник!“ – каза в приветствието си към присъстващите на церемонията Калин Каменов.

Тази година в училищната класация най-много отличия получиха състезателите по борба. Второ място бе присъдено за Илиян Лазаров, треньор Юлиян Димитров, следван от съотборника си Емилиян Лазаров. Четвъртото място е за Исабел Стоянова, отново състезател по  борба, с треньор Камелия Крумова, а след нея се нареди Георги Валентинов /борба/. В почетната класация 6-то място грабна Никола Костадинов /лека атлетика/, Кирил Георгиев /спортна стрелба/, Михаела Миткова /лека атлетика/, Десислава Йорданова /лека атлетика/, Ванеса Маринова /борба/.

„За мен е изключително удоволствие да открия първото издание на турнира „Атлетите на Враца“. Спортът е удоволствие и затова днес се забавлявайте.“, с тези думи кметът Калин Каменов откри състезанието и допълни, че Община Враца ще продължи да инвестира в развитието на леката атлетика и спортната инфраструктура в града. Той поздрави треньора на клуба организатор на спортната проява, СК „Олимпия-Враца“ - Юлияна Борисова и пожела турнирът да се превърне в традиция.

Обновената покрита лекоатлетическа писта в града събра над 150 деца от 9 клуба от Враца, София, Мездра, Видин, Мизия. Атлетите мериха сили в дисциплините: 60 метра гладко бягане, 60 метра с препятствия, скок дължина, 600 метра и 800 метра за момчета и момичета до 14 г. и до 16 г. и 60 метра, 50 метра с препятствия и скок дължина от място за деца родени 2008/09 г., 2010 г. и по-малки.

Надпреварата започна с 60 метра гладко бягане, а стартът бе даден от кмета Калин Каменов. Турнирът „Атлетите на Враца“ се провежда под егидата на Община Враца.

 

 Хората изискват уважение, отговорност и спазване на обещанията
Интервю пред вестник Труд на  инж. Дилян Димитров – кандидат на партия ГЕРБ за кмет на община Монтана

Г-н Димитров, какво Ви впечатли най-много при срещите с хората?

През последния месец посетихме всяко населено място от Община Монтана, срещнахме се с хиляди хора, с бизнеса и неправителствения сектор. Сблъскваме се с проблеми, неглижирани години наред. Позитивната кампания, която водим, ни задължава да търсим ефективното решение на всеки проблем, излъчен от хората на Монтана. Но не като кандидат за кмет, а като гражданин, през последната седмица търся отговора на един въпрос. Синът ми е на 20 години. Редно ли е, морално ли е, честно ли е единственият резултат от 16-годишното управление на Монтана, който той и неговите връстници през целия си съзнателен живот са видели, да бъде популизъм и голи предизборни обещания? Как тези млади хора да приемат политиката, местната власт, институциите? Как да вярват, че си струва да гласуваш? Човешко ли е да заблуждаваш хората, че имаш одобрен план за развитие в размер на няколко стотици милиони, без да имаш и идея откъде ще дойдат парите за него? Убедих се, че най-високото внимание, получено от страна на обикновените хора за четири мандата управление тук е потупване по рамото. А моите съграждани заслужават много повече. Аз не мога да платя такава цена и от мен никога няма да чуете голи обещания. Аз съм управленец с достойнство и опит, екипът ми е с високо ниво на експертност. Стоя зад всяка дума, която казвам и получавам широка подкрепа и разбиране именно, поради това. Популизмът е безплътен и не води до видими резултати.

Познавате добре управлението на Монтана през последните години. Кои са основните недостатъци?

Внимателно проучих управлението на Монтана преди да реша да се кандидатирам за Кмет. Община Георги Дамяново, която управлявах до сега, макар и по-малка по  площ от Монтана, не е по-лесна за управление. Грижа на всеки Кмет е да подобрява условията за живот. Там, където трябва да управляваш гранични планински територии без водоснабдяване и канализация, без преки инвестиции като двигател на икономиката, без заетост, без способност да си конкурентен на международно ниво е много по-трудно да воюваш за интереса на хората, отколкото, ако си община – областен център, където нещата се случват, дори когато пречиш. Администрацията на Монтана трябва да има висока експертност и да може да управлява ефективно по-голямата територия на областния център, а тя не го прави. Тук не се използват възможностите за външно финансиране. Какво се случва през последните осем години? Факт е, че Община Монтана има в пъти по-малко усвоени средства от европейско и национално финансиране на глава от населението сравнено с Георги Дамяново. В срещите ми с хората, често ме питат за подкрепата на Правителството. И понеже аз и моят екип работим с факти - категорично заявявам, че Правителствата на Премиера Борисов винаги са подкрепяли работещите общини, а не партийните! Проектите на Георги Дамяново дават ефект и след приключването им, а водният цикъл на Община Монтана например, за който държавата оказа огромна подкрепа, изразходи над 50 милиона лв. европейски пари и не доведе до намаляване на загубите от питейна вода! Съфинансирането за проекта пък ще тежи на общинския бюджет. И в крайна сметка нито имаме по-малко загуби, нито по-ниска цена на водата за гражданите.

Основното Ви послание към гражданите преди деня за размисъл?

Основното, което искам да им кажа е да вярват, че всичко зависи от тях самите, че не трябва да се страхуват. Те могат да променят управлението на Монтана, така че техните деца да не ги напускат, а да се гордеят с произхода си. Всеки човек трябва сам да управлява съдбата си, всеки Кмет реално управлява съдбата на десетки хиляди хора. Тогава, когато си заставен да се подписваш в подкрепа на конкретен Кмет, само защото си зависим от него, лично трябва да се противопоставиш на тази крепостна зависимост. Хора, ние всичките сме европейски граждани, за които от създаването на ЕС правата са ясни – свобода на духа и битието. Бъдете силни и вярващи, защото това Ви е отнето през последните 16-години.

Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Вашето мнение?
Къде ще изкарате ваканцията си
Къде ще изкарате ваканцията си
Трябва да изберете отговор, за да гласувате!
Реклама
Реклама