11
Вто, Дек
119 Нови статии

 От 3 до 6 август във Видин ще се проведе втори летен сезон на операта, оперетата и балета „Баба Вида“. В програмата са предвидени детски представления, дори за най-малките - „До ре ми в пелени“ (за деца от 1 до 3 години) и „Музичко“ (за деца над 3 години), като те ще са безплатни. Старозагорската опера ще представи „Травиата“ от Джузепе Верди, а Русенската – оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски. Сцената за тези спектакли ще бъде изградена на площад „Бдинци“, а трибуните ще могат да поберат 1000 зрители. Цената на билетите ще е 10, 20 и 30 лв. 

По време на фестивала Симфониета – Видин ще акомпанира хора и солистите. Нейният директор Мирослав Кръстев благодари за отправената покана да участва във второто издание и подчерта, че видинският оркестър има опит и традиции по отношение представянето на музикално-сценични произведения, както и за възможността да покаже своята творческа дейност в по-различна светлина.

 

 

На 19 и 20 май (събота и неделя) в Археологически комплекс "Калето" – град Мездра, където за четвърта поредна година ще се проведе "Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра 2018". Организиран от Община Мездра, АК – Калето, и "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – Варна.

Във фестивала ще вземат участие групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна.

Програмата на фестивала включва: 

19 май 2018 г.:

10.00 ч. – Откриване на фестивала;

11.00 ч. – Представяне на живо на облекло, въоръжение и снаряжение от периода: късна

                античност; ранно средновековие; късно средновековие;

12.30 ч. – Представяне на средновековна;

13.30 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

14.00 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца;

14.00 ч. – Демонстрации по центрове – в лагерите на участниците;

15.00 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

15.30 ч. – Демонстрации по центрове – в лагерите на участниците;

18.00 ч. – Закриване на фестивалния ден.

20 май 2018 г.:

10.00 ч. – Жива история на открито, демонстрации по лагерите на участниците;

10.30 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

11.00 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца;

12.00 ч. - Битката за моста;

13.00 ч. – Закриване на фестивала.

Пиесата е създадена от Бърнард Слейд през 1975 г. Има редица награди и над 1400 представления на Бродуей! Сега предизвикателството да се превъплътят в образите на Джордж и Дорис приемат Христо Шопов и Лилия Маравиля- актьори със забележителен талант и респектираща кариера.  Със своето майсторство, те завладяват почитателите на театралното изкуство и ги увличат в едно страстно приключение из необятните лабиринти на човешката душа. 

 ХРИСТО ШОПОВ

и

ЛИЛИЯ МАРАВИЛЯ

в

„ДОГОДИНА ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ”

по Бърнард Слейд

Режисьор : Георги Михалков

Превод и адаптация : Георги Михалков

Композитор: Иван Драголов

Сценография и костюми: Антония Попова

Продуценти: Владислав Карамфилов и Лилия Грънчарова

 

 „Догодина по същото време” е точката на пресичане на две търсещи се и отдадени една на друга души, извън параметрите на времето, социалния статус и битийните условности. История за една изневяра, превърнала случайността в съзнателен избор и повод за преоткриване - година след година...

Вдъхновяваща изповед, изпълнена със забавни ситуации, обрати, изпитания и възторжен триумф на любовта, като неизменно присъствие в житейските сезони.

30.05.18

ЛОМ

НЧ "Постоянство" 1856

Начало: 19ч. 

На 28-ми март в експозиционната зала на Общинския музей във Вършец се изложиха 15 живописни платна на местния художник и почетен гражданин на Вършец Георги Паунов – Паунец, както и етнографска композиция, отразяваща бита на нашия регион. 

Изложбата се организира по инициатива на Общинска администрация Вършец, която, съвместно с автора, поднася чрез нея своя подарък на жителите и гостите на града по случай предстоящите празници Цветница и Великден. 

Голяма част от майсторските работи представляват пъстроцветни натюрморти с ясно изразена сдържана цветова гама, а останалите творби са пролетни пейзажи от региона с множество флорални мотиви.

Яркостта на багрите и хармонията на цветовете зареждат с позитивизъм всеки, който посети изложбата. Експозицията вдъхва живително настроение в първите дни на пролетта, в които снегът безспорно отстъпва мястото си на слънцето. 

Изложбата ще бъде експонирана до края на месец април.

 

В град Лом, на 19 май от 11 часа, опустялата от десетилетия чакалня на старата гара, ще посрещне съгражданите на поета Георги Атанасов за представянето на новата му единадесета книга „Събличането на росата“. Под олющения сводест таван и потъмнелите от времето витражи ще се съберат десетки жадни за култура ломчани, за да чуят стиховете на един от съвременните  български поети и песните на децата от познатата в музикалните среди ломската Вокална група „Шоколадче“.

Част от тях през юни 2014 г. подкрепиха инициаторите на проекта „Култура на крайната гара“,  сред които бяха Георги Атанасов и кметът на града Пенка Пенкова. Освен поезия, на 19 май за пореден път ще се чуе мечтата на ломчани да създадат център, в който да се срещнат европейската строителна архитектура от преди повече от 100 години и съвременната духовна култура в областите на словестността, живописта и музиката.

Проектът е приет от Общинския съвет в град Лом и е открита процедура за използването на старата гара след модерно интериорно обновяване за културен център на Северозапада.

 

 

  Впечатляващ концерт „По повод и… без повод“ представиха съставът за изворен фолклор „Ломски ритми“ и неговите специални гости – ДЮФА „Хорце“ към „НЧ 23 септември 1960“, танцовите състави към гимназия „Петър Богдан“ и „Жеравица“ от Монтана, танцовият състав към НЧ „Пробуда 1927“ от Миланово и Съставът за пародия и буфосинхрон към НЧ „Постоянство 1856“. Приятните поводи за концерта бяха 60-годишният юбилей на създателя, художествения ръководител и хореографа на „Ломски ритми“ Младен Младенов, който в Деня на Лом, 17 септември, ще бъде награден с високо отличие на Община Лом, и 12 години от създаването на състава.

"Ломски ритми" пресъздават и популяризират българския автентичен фолклор, предимно хора, от Северозападна България. Съставът неизменно е част от всички празници на фолклорното изкуство в Лом и региона. Освен това танцьорите от "Ломски ритми" се изявяват с успех в почти всички големи национални събори и фестивали на народното творчество.

 

Вълнуващата история на цар Ивайло, един от най-противоречивите и загадъчни български владетели, разказва Стоян Николов-Торлака в новата си книга „Иваил цар “. Представяйки романа си в Лом, авторът заявява, че описва историята такава, каквато той я знае, и не претендира за документална достоверност.  „Иваил цар“ е художествен поглед към реална личност – прост свинар, но и воин на България, заслужил със смелостта и непокорството си съюз с Търновската царица и оттам короната. Стоян Николов - Торлака е роден в Монтана, но живее във Велико Търново. Завършил е история и културна антропология, а от години работи като журналист, пише разкази и романи.

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.