11
Вто, Дек
119 Нови статии

Новини от Северозапада

Специализирана полицейска операция, насочена срещу наркоразпространението в региона, е проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин и колегите им от районните управления във Видин и Белоградчик.  Към 19.30 часа, в районна на бензиностанция преди областния град, униформени спрели за проверка лек автомобил „БМВ“ със софийска регистрация. Колата, шофирана от 27-годишен столичанин, пътувала в посока Видин. Пробата на шофьора с техническо средство реагирала положително на кокаин. Мъжът отказал връчения му талон за медицинско изследване. По време на полицейската проверка той изхвърлил през вратата на колата найлонов плик. В него служителите на реда установили бяло прахообразно вещество. Последвало претърсване в превозното средство и зад облегалката на задната седалка намерили още един плик с бяла прах. Веществото, с общо тегло 68.61 грама, реагирало на кокаин при полевия наркотест. Столичанинът е задържан за срок до 24 часа и приведен в ареста на РУ-Видин. По случая е образувано досъдебно производство, работата на разследващите продължава.

Малко по-рано, служители на РУ-Белоградчик и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин, в условията на неотложност, са предприели претърсване в частен имот в село Дъбравка, собственост на 46-годишен столичанин . Разследващите открили и иззели три пликчета с общо 3 грама бяла прах - реагирала на кокаин при наркотеста, пушка, пистолет и четири ловни патрона кал.16. Работата по случая продължава, в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Късно снощи, при полицейски обход в Крайдунавски парк, униформените спрели за проверка четирима души. Единият от тях – 20-годишен видинчанин, пуснал на земята две сгъвки, съдържащи общо 1.3 г канабис. Младият мъж е задържан в полицейския арест, а по случая в РУ-Видин е заведена преписка.

Мобилен екип от гранични полицаи и митничари задържа пакет със скимиращи устройства за банкови карти, транспортиран с лек автомобил за страна от Западна Европа.  Автомобилът, с българска регистрация, в който пътували двама български граждани, е спрян за проверка около 10 часа сутринта на 27 октомври в района на Дунав мост 2. Пътниците казали, че отиват на работа в страна от ЕС. При извършения щателен оглед на автомобила, митническите служители  открили подозрителен пакет, укрит в арматурното табло. Оказало се, че в пакета има 3 комплекта „уста“ за банкомат,  оборудвани с електроника за сканиране на кодовете на банкови карти, пластики и други електронни компоненти, използвани за скимиране на банкомати.

Двамата пътници са задържани със заповед за полицейско задържане. По случая в ГПУ-Видин е образувано досъдебно производство.

100 кг нарязан тютюн без бандерол са иззели служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин. През вчерашния ден те предприели претърсване в едноетажна жилищна сграда, в частен имот в кв.“Нов път“. Процесуалните действия са осъществени в присъствието на кметския наместник, поради невъзможност да бъдат установени собствениците и обитателите на имота. Служителите на реда открили три чувала и множество пакети с тютюн. Общото количество на нелегалната стока възлизало на 70 кг. Иззета била и електронна везна. В трева площ, в близост до имота, те намерили още два чувала с общо 30 кг безакцизен тютюн. Работата на разследващите продължава, в ход са и оперативно-издирвателни действия за установяване на обитателите на къщата.

В ОДМВР-Видин са образувани две досъдебни производства по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс, а разследването продължава под наблюдението на прокуратурата. 

В Община Видин се проведе обществено обсъждане по проект „Видин в следващия програмен период”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. На него присъстваха и представители на ДЗЗД „СИК В“ – изпълнител на проектирането.

Събитието бе открито от заместник-кмета и изпълняващ функциите кмет на Община Видин инж. Добромир Дилов. „Целта на този проект е да се подготви проектна документация, готови проекти, с които, при отваряне на мерките за кандидатстване по новия програмен период – 2014-2020 г. общината да има възможност веднага да се включи в надпреварата“ – каза той.

Областният управител на Видин Момчил Станков и областният управител на германския окръг Ортенау – Франк Шерер, потвърдиха взаимното си желание за продължаване и задълбочаване на сътрудничеството между двата региона. Двамата се срещнаха за първи път като участници в VІІ-та сесия на Смесената междуправителствена комисия „България – Баден-Вюртемберг“. Форумът се проведе в периода 25-27 януари в гр. Офенбург, център на окръг Ортенау във федералната германска провинция Баден – Вюртемберг.

Заместник-министър Каменов направи инспекция на стадион „Христо Ботев“ във Враца на 15 януари /четвъртък/, където в момента се извършват ремонтни дейности. Поставена е дренажна система на целия терен и семенен посев. Изградена е автоматизирана поливна система със сензори. На административната сграда е направена хидроизолация на покрива. Частично е подменена дограмата. Отвътре е осъществен основен ремонт на електрическата инсталация,  има нови подови настилки и  ново оборудване. Извършен е пълен ремонт на бани, тоалетни, съблекални и сауна с необходимите вентилационни шахти. На секторите Б и Г са изградени повече от половината трибуни. Доставени са около 2000 броя нови седалки. Първият етап от ремонта на стадиона ще бъде завършен до края на месец февруари.

 От 3 до 6 август във Видин ще се проведе втори летен сезон на операта, оперетата и балета „Баба Вида“. В програмата са предвидени детски представления, дори за най-малките - „До ре ми в пелени“ (за деца от 1 до 3 години) и „Музичко“ (за деца над 3 години), като те ще са безплатни. Старозагорската опера ще представи „Травиата“ от Джузепе Верди, а Русенската – оперетата „Царицата на чардаша“ от Имре Калман и балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски. Сцената за тези спектакли ще бъде изградена на площад „Бдинци“, а трибуните ще могат да поберат 1000 зрители. Цената на билетите ще е 10, 20 и 30 лв. 

По време на фестивала Симфониета – Видин ще акомпанира хора и солистите. Нейният директор Мирослав Кръстев благодари за отправената покана да участва във второто издание и подчерта, че видинският оркестър има опит и традиции по отношение представянето на музикално-сценични произведения, както и за възможността да покаже своята творческа дейност в по-различна светлина.

 

 

На 19 и 20 май (събота и неделя) в Археологически комплекс "Калето" – град Мездра, където за четвърта поредна година ще се проведе "Фестивал на средновековните традиции, бит и култура "Калето – Мездра 2018". Организиран от Община Мездра, АК – Калето, и "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол" – Варна.

Във фестивала ще вземат участие групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна.

Програмата на фестивала включва: 

19 май 2018 г.:

10.00 ч. – Откриване на фестивала;

11.00 ч. – Представяне на живо на облекло, въоръжение и снаряжение от периода: късна

                античност; ранно средновековие; късно средновековие;

12.30 ч. – Представяне на средновековна;

13.30 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

14.00 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца;

14.00 ч. – Демонстрации по центрове – в лагерите на участниците;

15.00 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

15.30 ч. – Демонстрации по центрове – в лагерите на участниците;

18.00 ч. – Закриване на фестивалния ден.

20 май 2018 г.:

10.00 ч. – Жива история на открито, демонстрации по лагерите на участниците;

10.30 ч. – Двубои, битки, кътинг тестове и демонстрации на оръжията;

11.00 ч. – Стрелба с лък и обучение на деца;

12.00 ч. - Битката за моста;

13.00 ч. – Закриване на фестивала.

В град Лом, на 19 май от 11 часа, опустялата от десетилетия чакалня на старата гара, ще посрещне съгражданите на поета Георги Атанасов за представянето на новата му единадесета книга „Събличането на росата“. Под олющения сводест таван и потъмнелите от времето витражи ще се съберат десетки жадни за култура ломчани, за да чуят стиховете на един от съвременните  български поети и песните на децата от познатата в музикалните среди ломската Вокална група „Шоколадче“.

Част от тях през юни 2014 г. подкрепиха инициаторите на проекта „Култура на крайната гара“,  сред които бяха Георги Атанасов и кметът на града Пенка Пенкова. Освен поезия, на 19 май за пореден път ще се чуе мечтата на ломчани да създадат център, в който да се срещнат европейската строителна архитектура от преди повече от 100 години и съвременната духовна култура в областите на словестността, живописта и музиката.

Проектът е приет от Общинския съвет в град Лом и е открита процедура за използването на старата гара след модерно интериорно обновяване за културен център на Северозапада.

 

 

Събитието се провежда за пета поредна година и за първи път началото му бе дадено от град Видин. Над 30 участници в колоездачния преход се събраха за кратка церемония  пред Стамбол капия. Създателят на веломаршрута по поречието на Дунав – Борис Бегъмов отбеляза, че „Дунав Ултра“ печели през 2017 г. в конкурса на Министерството на туризма изключително престижното отличие „Иновация в туризма“, а в същото време в категория „Изборът на българите“ наградата е за крепостта „Баба Вида“. Този факт провокира идеята стартът да бъде даден от град Видин. Бегъмов благодари от името на всички участници и на организационния екип на кмета на Община Видин Огнян Ценков за съдействието и му подари фланелка с логото на маршрута и тазгодишния наслов Teamwork (екипна работа). 

  След официалната част велотуристите се придвижаха през площад "Бдинци" до кръстовището на ул. "Цар Александър II" и ул. "Княз Александър Батенберг", откъдето потеглиха в посока с. Добри дол, за да преодолеят разстояние от около 600 км до крайната си цел за 48 часа.

На 1 юли 2018 (неделя) от 10:00 часа във и около Археологически комплекс „Калето“, гр. Мездра, ще се проведе отвореното събитие „Приключенски многобой – Мездра 2018“, предназначено за всички почитатели на високия адреналин, логическите задачи и времето, прекарано на открито. Събитието е част от Приключенски Екстрийм Тур, който в рамките на два месеца преминава през градовете Ботевград, Мездра, София и Своге.
Сред предизвикателствата, очакващи желаещите да се включат в Многобоя, ще са катерене и спускане по скални отвеси,  задачи с ориентиране и логика, умения за стрелба с лък, решаване на приключенски задачи и екстремно спускане по специално създаден въжен тролей над река Искър.

Със спортен празник в село Ковачица почетоха Олимпизма. Над 100 ученици от 6 учебни заведения на териториите на общините Лом и Козлодуй  се включиха в голям спортен празник, посветен на Международния олимпийски ден – 23 юни. Събитието се проведе в двора на Професионалната гимназия по селско стопанство „Дунавска земя” в село Ковачица.  Младите олимпийци премериха сили в 4 спортни дисциплини: футбол, волейбол, стрийтбол и теглене на въже. Победители в съревнованието по футбол за 4 – 7 клас станаха учениците на ОУ „Никола Първанов” - Лом и представителите на ПГСС „Дунавска земя” при 8 – 12 клас. В игрите по волейбол доминираха състезателите на СУ „Димитър Маринов”- Лом, които във възрастова група 4 – 7 клас бяха най-добри, а при по-големите от 8 – 12 клас първенци станаха  възпитаниците на земеделското училище в Ковачица. Представители на ПГСС „Дунавска земя” завоюваха първото място и при стрийтбола, а в тегленето на въже се отличиха момчетата на СУ „Димитър Маринов” и девойките, и юношите на ПГСС „Дунавска земя”. Освен в спортните дисциплини, организаторите връчиха наградите на участниците в конкурсите за есе и рисунка на тема: „Аз обичам спорта” и „Спортувай – живей активно!” Петър Костов от СУ „Христо Ботев” – Козлодуй и Диана Иванова от ПГСС „Дунавска земя” бяха отличени при есетата. Награди за рисунка получиха Ивайла Емилова и Люсиена Добрева от  СУ „Димитър Маринов”, както и Алекс Наташов от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” – с. Ковачица. Директорът на ПГСС „Дунавска земя” Цветомир Колицов получи награда за развитие на спорта в училище, а учителят по физкултура Александър Симов бе удостоен с приз за популяризиране на спорта и Олимпизма. Гости на спортния празник бяха кметът на община Лом Пенка Пенкова, кметът на село Ковачица Людмила Пандурска, председателят на българо-швейцарското дружество в Лом „Луи Айер” и автор на популярни книги за спорта Зоя Апостолова, Вася Александрова – председател на методичното обединение на учителите по физическо възпитание и спорт, майсторът на спорта Александър Александров и др.

Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Банер 300 х 250 (син)
Реклама
Вашето мнение?
Къде ще изкарате ваканцията си
Къде ще изкарате ваканцията си
Трябва да изберете отговор, за да гласувате!
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.
Реклама
Реклама