11
Вто, Дек
119 Нови статии

Готови са двата тренировъчни футболни терена в спортен комплекс „Огоста”, които община Монтана трябваше да изгради по трансграничен проект със сръбската община Враня, съобщи кметът Златко Живков. Това е един от петте проекта, изпълнявани от общината по програма Interreg  България – Сърбия. Другите четири проекта са с общините Пирот и Медиана – Ниш.

Сътрудничеството с Враня е насочено към подобряване на спортната инфраструктура в двете общини като база за развитието на младите спортни таланти. Стойността на европейското финансиране е близо 597 хиляди евро.

В детско-юношеските спортни школи, които използват базата на комплекс „Огоста” тренират 500 деца и младежи. Модернизирането и разширяването на базата е от ключово значение за осигуряването на по-добри условия за активен и здравословен живот на младите хора и  за развитието на нашите талантливи спортисти като успешни играчи в отборите на Монтана, допълни още кметът Живков.

В рамките на трансграничния проект бе организиран детски футболен турнир на школите от Монтана и Враня.

Надявам се клубовете от двата града да установят трайни и устойчиви контакти, да се  срещат отново в бъдеще и споделят своя опит, заяви в заключение кметът на Монтана.

Турнир по женски футбол се проведе в Берковица. Събитието е организирано от  ФК „Васберк Лейдис“ със съдействието на Община Берковица. Първенци станаха момичетата от ЛП „Суперспорт“, които са и многократни шампиони на България. Домакините от от  ФК „Васберк Лейдис“ заеха второто място. Участие взеха и две формации на „Атлетико“-Монтана.

За поредна година Община Лом организира посрещането на участниците в Международната гребна регата ТИД. Освен лагерът, където бяха създадени всички необходими условия за престой и нощуване на гребците, общината се бе погрижила и за вечеря на гостите. След престоя си в Лом, лодкарите продължиха своя поход към Козлодуй, където е следващата спирка по поречието на река Дунав. Кметът Пенка Пенкова изпрати участниците в гребната регата и им пожела „попътен вятър”.  В похода се включиха и три лодки от Лом, представители на Туристическо дружество "Аспарухов хълм".  Над 100 са участниците в международния гребен поход. Пътешествието започва от Германия, край извора на реката и продължава 2 520 километра до делтата на Дунав при Черно  море.

Отборът на Клуба по водомоторен спорт „Порт Лом“, със старши-треньор Спиридон Дочев – Почетен гражданин на Лом, спечели Финалния турнир от Републиканското първенство и Купата на Община Лом. Състезанието бе посветено на 180 години от създаване на Пристанище Лом, а генерален спонсор бе Община Лом. Купата и златния медал за отборната победа на „Порт Лом“ бе връчена от Росен Борисов, директор на клон-териториално поделение Лом на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Но второ място се класира отборът от Тутракан, а на трето място – клубът на Ряхово. В крайното класиране на местата от четвърто до седмо се наредиха тимовете на Кърджали, Първомай, Варна и Русе. Купата на Община Лом бе връчена на победителите от „Порт Лом“ от кмета Пенка Пенкова. Призьорите в осемте класа бяха наградени с купи, медали и грамоти от Любомир Кожухаров – председател на Българската федерация по водомоторен спорт (БФВС), кмета на Община Първомай Ангел Папазов, зам.-кмета на Община Лом Гинка Иванова, общинският съветник, бизнесмен и един от спонсорите - Димитър Димитров, Росен Борисов и Пенка Пенкова. Спиридон Дочев бе удостоен и със специални награди от БФВС за цялостен принос към водомоторния спорт в България.

 

35-ТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ПАРАШУТИЗЪМ Българският Национален Аероклуб и Аероклуб Монтана, със съдействието на централната и местните власти организират 35-то Световно първенство по парашутизъм.То ще се проведе от 24.08. до 31.08.2018 г. на Летателен център село Ерден край град Монтана.

Над 350 участници от 37 страни ще премерят сили и ще излъчат Световните шампиони.

Откриването ще бъде на 25.08.2018 г. от 19:30 ч. на площада в град Монтана. Програмата на първенството ще продължи със състезателни скокове, които ще се провеждат ежедневно от 26-ти до 29-ти август, световното ще завърши на 30-ти август с финални състезателни скокове и Официална вечеря, организирана на летище Ерден.

Отборът на Монтана спечели с 2:0 на собствен терен срещу втория тим на Лудогорец (Разград). И двата гола паднаха през първото полувреме, вкараха ги Тони Тасев от дузпа и Атанас Илиев, който излезе начело при топ-стрелците с 4 попадения от началото на сезона. Заради наказание старши треньорът на монтанци Ферарио Спасов изгледа мача сред зрителите, а наставления от пистата даваше помощникът му Светлан Кондев. Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите в катастрофата в Искърското дефиле.

Деян Валентинов ТК "Мачбол ", гр.Монтана и Стефани Георгиева ТК "Хемус", гр.Велико Търново спечелиха първите места на Регионален турнир за юноши и девойки до 14 год. в Плевен. Надпреварата от календара на БФ Тенис се проведе на кортовете на ТК "Плевен 90". В турнира участваха състезатели от Монтана, Плевен, София, Кърджали, Велико Търново и Троян. 

 

При момчетата първото място спечели Деян Валентинов ТК "Мачбол ", гр.Монтана. Втори е Мартин Михов ТК "Плевен 90", гр.Плевен, а трети Кристиян Любенов ТК "Мачбол ", гр.Монтана.

 

Стефан Кадънков ТК "Орфей", гр.Кърджали. Втори е Християн Божилов ТК "Левски", гр.София, трети Деян Валентинов ТК "Мачбол ", гр.Монтана, а четвърти Мартин Михов ТК "Плевен 90", гр.Плевен.

 

 

При момичетата Стефани Георгиева ТК "Хемус", гр.Велико Търново победи във финала с 5:3, 4:2 Габриела Димитров ТК "Троян СТК", гр.Троян. В мач за третото място Марина Иванова ТК "Плевен 90" се наложи с 4:2, 4:2 над Ваня Косева ТК "Барс", гр.Велико Търново.

Завърши лагер сборът на Националния отбор по приложно колоездене. В продължение на 7 дни състезателите мериха сили по теория и практика. Решаваха листовки по пътна безопасност, здачи, изискващи наблюдателност и съобразителност. В спортната зала състезателите показаха завидни умения по майсторско управление на велосипед и знания за правилно преминаване в детското автоградче. След оспорвана битка и показани резултати треньорите Минко Павлов от гр. Първомай, Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов от гр. Берковица предложиха 4 деца от общо 8, които да представят България на Европейския шампионат в Будапеща от 6 до 9 септември 2018 г. Беше проведен и изпит от г-н Милчо Крумов – съдия, Борис Христов – председател на СБА-Монтана и Недко Петров-председател на СБА-Берковица. Показаните резултати от изпита съвпаднаха с предложените от треньорите деца. В окончателния състав на Националния отбор място намериха Йоана Трендафилова от гр. Берковица, Яна и Мирослав от гр. Първомай и Калоян от Пирдоп.  Пожелаваме им успешно представяне в Европейския шампионат.

Любителите на старинните оръжия ще се съберат за пети път на турнир „Старата пушка“ в покрайнините на Берковица. Събитието ще се проведе на  4 август /събота/ в местността „Хасановото“ /над завод Мрамор по пътя за Хайдушките водоподи/. Организатор е СЛРД „Сокол,  гр. Берковица със съдействието на Община Берковица.

Колекционери и ловджии ще покажат уникални пушки на възраст от 50 до близо 200 години от златната ера на руските, белгийските, английските и други производители. Турнирът се провежда в навечерието на 120-годишнината от Учредителния конгрес на ловно-стрелческата организация!

С присъствието си участниците ще затвърдят традициите, единството и приемствеността в ловната организация!

Нов рекорд: между Ком и Емине с колело за по-малко от 3 дни Илко Илиев подобри рекорда за скоростно преминаване и постави във фокуса на вниманието най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут Ком-Емине. Божидар Антонов пък счупи рекорда на най-добрия ни планински бегач Кирил Николов – Дизела и подобри постижението му от 4 дни, 13 часа и 5 минути по маршрута Ком – Емине.

Илко Илиев  измина разстоянието от 600 км по сложният старопланински релеф за 2 дни, 22 часа и 04 минути, като подобри предишния рекорд на Борислав Йорданов с 45 минути.

През цялото време Илиев си е позволил сън само два пъти – веднъж от 45 минути и втори път от 20 минути.

Въпреки тежкия терен и множеството възникнали усложнения по маршрута, целта беше постигната след рязко увеличаване на темпото в последния 100-километров участък до нос Емине.

Божидар Антонов пък счупи рекорда на Дизела.

Той имаше аванс от около 5 часа в средата на маршрута и успя да премине дистанцията с нов върхов резултат.

 

На 30 юли 2018 г. бе поставено началото на подготвителния лагер на националния отбор по приложно колоездене в Берковица, за участие на отбора в европейското първенство в град  Будапеща – Унгария на 6-9 септември 2018 г. В разширения състав на отбора са включени 8 състезатели  от различни градове на страната. От клуба на Община Берковица в разширения състав на Националния отбор са включени Йоана Трендафилова, Кристиана Райкова и Румен Григоров. Останалите деца са от Първомай и Пирдоп.
На откриването на лагер-сбора присъстваха зам.-кметът г-н Радослав IMG_1548Найденов, г-н Светослав Кръстев-Председател на Национално движение „Приложно колоездене“, г-н Борис Христов – Председател на СБА Монтана и Недко Петров – СБА Берковица, Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов. Г-н Найденов приветства всички с добре дошли в Берковица и увери състезателите, че имат отговорна задача тази седмица и трябва да се подготвят добре за предсъоящото си участие. Зам.-кметът благодари на Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов за нестихващия им ентусиазъм в работата с младите. Той пожела успех и ползотворна работа на всички и подари на децата сувенири на Община Берковица.

Тазгодишни треньори на националния отбор са Минко Павлов от гр. Първомай, Цветана Петкова и Вячеслав Трендафилов от гр. Берковица. Под вещото им ръководство, малките велосипедисти ще преминат обучение  по теория и практика, които включват решаване на листовки, редене на пъзел, както и логически игри, свързани с правилата за безопасност на движението. Практическите занимания ще се състоят в майсторско управление на велосипед и управление в реална градска среда. На летния лагер в Берковица за предстоящото европейско първенство ще се обучат общо осем състезатели, като четири от тях ще бъдат определени да отпътуват за Будапеща. Лагер-сборът на националния отбор по приложно колоездене се осъществява и благодарение на съдействието на Община Берковица, която осигури спортната база, съоръженията и елементите, които ще се ползват за тренировките, както и някои от консумативите. Берковица традиционно е домакин на тази вътрешна надпревара между най-добрите млади колоездачи, а след многото теоретични задачи по закона за движение по пътищата и практически тренировки, окончателният състав на националния отбор ще стане ясен в края на тази седмица.

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.