11
Вто, Дек
119 Нови статии

Автобиографичната книга "Към върха" на известния гръден хирург академик Петър Червеняков беше представена в НЧ „Постоянство 1856“. За изключителната стойност на творбата говори литературният критик, писател и журналист, член на Съюза на българските писатели Юлий Йорданов.

Това е първото представяне на творбата, каза историкът Зоя Апостолова. Тя е убедила академика да напише книгата на неговата 90-годишнина.  "Спасителят със скалпела, Твърдината на Северозапада, Червеняка. Така го наричаха в нашия край. Той бе спасителят на хората от Северозапада, от Дунавския край. От детските си години си спомням от моите родители да казват: "Еди-кой си закъсал със здравето и няма лек". Тогава тръгват за столицата да търсят последна надежда, спасение при Червеняка от нашия край, село Сталийска махала, Ломско", посочи Зоя Апостолова.

94-годишният лекар, със 66-годишен професионален стаж, с над 30 000 операции и повече от 300 научни публикации, описва в книгата пътя си от ломското село Сталийска махала до върховете в медицината. "Това са живи спомени на моя живот и не всичко съм отразил. Само най-важното и смятам, че  тази книга може да бъде пътеводител и на онези бедни младежи, които не са престанали да се борят и постигат успехи в живота", сподели академик Червеняков, който получи много поздравления.

Монтана ще отбележи 127-та годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световно признатия оперен певец Калуди Калудов. Тенорът  заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети  и  филмови  мелодии  под акомпанимента на  салонния оркестър „Модерато“ с диригент  Орлин  Бебенов  (Полша). Концертът ще започне в 18:30 ч. на 30 ноември (петък). Той е подарък от Община Монтана за ценителите на красивата музика. Те могат да получат безплатни покани със запазено място от касата на театъра.

С концерта „Бъди моята любов” Калуди Калудов празнува и своя 40-годишен сценичен юбилей. В началото на кариерата си той е солист на Националната опера – София, където пее в 12 сезона. Активната му международна кариера започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Тенорът е пял в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Той има в репертоара си над 60 тенорови партии от опери на Верди, Доницети, Росини, Белини, Бизе, Леонкавало, Маскани, Бородин. Внушителен е и концертният му репертоар. Благодарение на записи за Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта “Атила” на Верди в Миланската скала, изпълненията му са достъпни за публиката в цял свят. В последните години паралелно с изпълнителската си дейност Калуди Калудов активно се занимава и с вокална педагогика. Преподава в Музикалната академия на Катовице – Полша, във Вокалния департамент на Нов български университет – София, прави майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия.

Съпругата му Анна Дитри-Калудов е полска оперна певица – сопран. Най-значимите й изяви са концертът по време на аудиенция при папа Йоан Павел II във Ватикана (2004), цикъл от концерти по случай 250 години от рождението на Моцарт (Полша, 2006), концерти в Букурещ, Виена, както и в България с Шуменската, Плевенската и Видинската филхармонии. Репертоарът й включва ролите на Тоска от едноименната опера, Мими от „Бохеми” и Лиу от „Турандот” на Пучини, Елизабет от „Дон Карлос” и Леонора от „Трубадур” на Верди, Микаела от „Кармен” на Бизе, Графиня от „Сватбата на Фигаро” и Донна Елвира от „Дон Жуан” на Моцарт  и др. Анна Дитри-Калудов пее на оперните сцени  в Полша, Австрия, Германия, Чехия, Румъния, Италия, Бразилия и в България.

Орлин Бебенов е инструменталист, диригент на Салония оркестър „Moderato”, оркестратор, композитор и  оперен певец. От 1988 г. той живее в Полша, където завършва оперно пеене, хорово дирижиране в Музикалната акдемия „Феликс Нововиейски“ в гр. Бидгошч и защитава докторска дисертация по дирижиране и оркестрация. Д-р Бебенов се занимава и с педагогическа дейност, провежда майсторски курсове за камерни и хорови състави и духови оркестри. Той е сред победителите в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър, организиран от Община Монтана в рамките на Дико-Илиевите празници.

На 24 октомври 2018г. пред паметника на Йордан Радичков се проведе церемония по поднасяне на цветя по повод 89 години от рождението на писателя. Инициативата бе организирана съвместно от РБ „Гео Милев“, която  по традиция провежда Радичкови дни и Община Монтана.
На церемонията присъстваха официални лица- представители на различни институции,  граждани и ученици от Монтана, които отдадоха почит на писателя- земляк, прославил чрез своите произведения  Северозапада. Акцент върху творчеството на писателя внесоха водещите на церемонията Биляна Димова и Богдан Горанов. Те припомниха значимостта на неговите творби, преведени на 39 езика в 51 страни по света, за които писателят е отличен с много награди както в България, така и в чужбина, два пъти е бил номиниран за Нобелова награда за литература и е почетен гражданин на гр. Монтана.
В знак на признателност към една от най-емблематичните личности на новата българска литература цветя бяха поднесени от г-н Тихомир Антонов- зам. Кмет на Община Монтана, г-н Росен Белчев- Областен управител и Нина Петкова- зам. Областен управител. От името на доц. Борислав Великов – Председател на 39- то Народно събрание и  Председател на Сдружение „Приятелите на Радичков“ цветя поднесе Валери Георгиев- зам. Председател на Общински съвет Монтана. Цветя бяха поднесени от Г-н Станимир Стоев от името на Общински съвет Монтана, от г-жа Трайка Трайкова -началник РУО- Монтана, от г-жа Анелия Иванова- Тодорова- Директор на РБ „Гео Милев“, от представители на РИМ- Монтана, Държавен архив Монтана, Читалище „Разум“ Монтана, Драматичен Театър „Драгомир Асенов“- Монтана, ОДК „Ние, Врабчетата“. На церемонията присъстваха ученици от 7 СУ „Йордан Радичков", които в днешния ден отбелязват и патронния празник на училището, 3 ОУ „Д- р Петър Берон“, 5 СУ „Хр. Ботев“, 6 СУ „Отец Паисий“, които отдадоха своята почит. Част от тържественото събитие бяха  и представители на Клуб „Будители народни“ и много  граждани на областния град, дошли за да се поклонят пред паметника и творчеството на Магьосника от Калиманица.

В навечерието на Деня на народните будители Директорът Анелия Иванова-Тодорова и част от екипа на РБ „Гео Милев“ посрещнаха дарители. Г-жа Иванова- Тодорова запозна гостите с историята и разнообразната дейност на библиотеката, а г-жа Юлия Андреева-гл. библиотекар и Завеждащ Отдел „Краезнание“ разказа за краеведската дейност, която силно впечатли гостите. Бяха обсъдени бъдещите проекти на библиотеката с оглед честване на 90 годишнината от рождението на Йордан Радичков през 2019г. Г-жа Биляна Димова разказа на гостите за различните Програми, по които работи библиотеката и възможностите за насърчаване на четенето при деца и младежи, защото както спомена проф. Халачев „важно е да накараме младите хора да мислят, т.к. мислещите хора са свободни хора“. Г- н Румен Петков от името на своя екип направи дарение на библиотеката, което включва 6 тома книги от български автори на историческа тематика,  албум с четири документални филма за историята на България, диск „Бойните маршове на България“ и патриотичен календар „Българско възраждане“, който цели да събуди историческата памет у младото поколение. Направеното дарение ще бъде в помощ на библиотеката за разширяване на знанията на учениците и популяризиране на културното и историческо наследство на България.

Традиционното октомврийско турне на Драматичен театър – Монтана продължава по пътищата на Северозападна България.

Досега вече бяха осъществени гостувания на театъра в Селановци, Замфирово и Бързия със „Срещи в сряда“ и „Мистерията Дон Жуан“.

През тази седмица спектакълът „Мистерията Дон Жуан ще гостува и в Кнежа, Бяла Слатина и Хайредин, а на 31 октомври трупата ще е в Мизия.

На 23 и 25 октомври (Кнежа и Бяла Слатина) ще бъдат представени и четири представления на постановката за деца „Състезание чудно с петле ранобудно“.

През целия месец октомври театърът, освен представленията в Монтана, ще представи и единадесет в турне.

Трийсет и осми краеведски четения, посветени на 1 ноември и на 330-годишнината от Чипровското въстание. Те ще започнат на 29 октомври (понеделник) от 10.00 ч. в Заседателната зала на Младежкия дом в Монтана, съобщи Стефан Стефанов -председател на Дружеството на краеведите в Монтана. Освен членове на дружеството, с доклади ще се включат представители на Регионалния исторически музей и Държавния архив в Монтана. Научен ръководител на поредното издание на четенията е д-р Росен Гацин.

На същата дата от 18:00 ч. в Голяма зала на Младежкия дом Обединеният детски комплекс „Ние, врабчетата” ще ознаменува с концерт 89-тата годишнина на своя патрон Йордан Радичков и Деня на народните будители. В концерта ще се изявят млади таланти от Вокално студио „Детски смях”, Театрално студио „Автограф”, Танцова школа „Дъга”, Танцов ансамбъл „Северняци”. За пръв път пред публиката в Монтана ще прозвучи авторската песен на Наталия Делионова „Торбичка добрина”, с която вокалното студио стигна до финала на конкурса „Детска мелодия на годината 2018”.

Седмото издание на Алманаха за литература, изкуство и култура „Огоста 2018“ ще бъде представено на 31 октомври (сряда) в 11:00 ч. в Художествената галерия „Кирил Петров“. То включва творби на 140 автори, които от Северозапада или творческата им съдба е свързана с региона. Главен редактор на сборника е писателят Мартен Калеев, а в редакционната колегия са включени художникът Теодоси Антонов, Цветан Илиев (Враца) и Ненчо Славчев (Видин).

С тържествен концерт на НЧ „Разум 1883“, Община Монтана ще чества освен общонационалния празник и 135 г. от създаването на първата културна институция в града. Концертът ще започне в 18:00 ч. на 1 ноември (четвъртък) в Драматичния театър „Драгомир Асенов“. В програмата са включени изпълнения на Духов оркестър „Дико Илиев“, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина“, Детски танцов ансамбъл „Пъстрина“, Фолклорна формация „Огоста“, възпитаници на Обединена школа по изкуствата „Добри Христов“, Мъжки хор и Китаро-мандолинен оркестър „Монтана“.  

"Ваше благородие"е заглавието на предстоящия концерт,който Симфониета Враца ще изнесе на сцената на Младежкия дом в Монтана, на 25 октомври,от 19 часа. Билетите са с цена 8,00 лева и се закупуват от портиера на Младежкия дом

Зрителите ще се носят на вълната на любими руски песни ,от обичани филми,под диригенството на Христо Павлов.

 

На 24 октомври 2018 г. в рамките на Радичковите дни в РБ „Гео Милев“, които тази година съвпадат и с Националната седмица на четенето, се състоя закриването на дванадесетия пореден маратон на четенето под надслов „Децата на Монтана четат 2018“. Маратонът е програма за насърчаване на четенето в България, инициирана през 2007 г. от Българската библиотечна асоциация. В нашата библиотека той прерасна в програма за лятно четене със състезателен характер и продължителност от 23 април до 31 август всяка година. Тази година в Маратона участваха 199 деца от 18 училища и детски градини от гр. Монтана, гр. Русе и гр. София, които са гостували в нашия град през лятната ваканция. Участниците са прочели общо 3067 тома. По регламент те са класирани в три категории, съобразно възрастовите особености и броя прочетени книги за периода.
В предучилищна категория и първи клас са участвали общо 17 деца, които са прочели с помощта на своите родители общо 538 тома. Победителите са: I място- Александър Попов- 1 клас VII СУ „Йордан Радичков“; II място- Радост Георгиева ДГ- Монтана; III място- Михаела Петрова 1 клас –София.
В категория II- IV клас са участвали 91 деца, които са прочели общо 1282 тома. Победителите са: I място- Емили Дубоа- 4 в кл.- IV ОУ „Иван Вазов“; II място- Йоанна Караджова- 4 б кл. I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“; III място – Теодор Тодоров- 2 а кл. IV ОУ „Иван Вазов“.
В категория V-VIII клас са участвали общо 91 деца, прочели общо 1247 т. Победителите са: I място- Бенедетта Бенедетто- 5 б кл.- ПМПГ „Св. Климент Охридски“; II място Златимир Петров- 6 кл. ПМПГ „Св. Климент Охридски“; III място- Ива Христова- 5 б кл. ПМПГ „Св. Климент Охридски“.
Тази година в категория „Училище с най-голям брой участници“ и в категория „Училище с най-голям брой прочетени книги“ по време на Маратона на I място и в двете категории се класира IV ОУ „Иван Вазов“.

?На 18 октомври 2018г. в РБ „Гео Милев“ по повод Седмицата на четенето се проведе среща на писателя Матей Шопкин с ученици от IХ в и ХII г класове на ПМПГ „Св. Климент Охридски“, ХI а,б, г класове на ПГПЧЕ „Петър Богдан“и Х а, б класове на ФСПГ „Васил Левски“. Г-жа Марияна Иванова- старши експерт по Български език и литература в РУО Монтана съвместно с преподавателите по БЕЛ в профилираните гимназии г-жа Димитрана Георгиева, г-жа Елка Бабачева и г-жа Лидия Първанова, които бяха инициатори на срещата – разговор с писателя умело я превърнаха в своеобразен празник на поезията, защото не всеки ден учениците имат възможността да се срещнат с утвърден писател, представител на цяла епоха в поетичното творчество на  миналия век, който твори и до днес. Матей Шопкин гостува в РБ „Гео Милев“ по повод представяне на най-новата му книга „Моят поетичен храм“, която съпътства и неговата 80- годишнина. В препълнената зала на отдел „Изкуство“ Цветина Иванова рецитира с патос негови стихове, които са й направили силно впечатление. Г-ца Силвина Петрова представи най- новите стихове на поета. Но най- интересни бяха въпросите, които младежите задаваха на писателя. Чрез тях срещата се превърна в непринуден разговор. На въпросите „Опази ли своята съвест, своята чест?“ базирайки се на негов стих, „Какво е загубил и какво е спечелил?“, „Какво представлява писането за него?“, „Кое е чувството, което преобладава, когато пише?“, „Какво е за него Родината?“ поетът отговори с простички слова, че съдбата на поетите е трудна, но не е загубил усмивката си, защото винаги е искрен, с чувство на отговорност пред белия лист, с много труд и себеотдаване претворява трепетите, преминаващи през сърцето му в поезия. В нея има радост и болка, щастие и тъга. Една от главните теми в творчеството му е Родината, защото обичта към родния дом, семейство, почитта към родителите се преливат в едно с обичта към Родината.

Писателят бе поласкан и от прочетените творби на младите литературни таланти Марсела и Антония, на които даде творчески насоки. Очарован бе и от зададения въпрос към неговата съпруга, която присъстваше в залата. От думите й се усещаше силна привързаност и подкрепа, но най-вече разбиране към творчеството на една поетична душа. Завършихме срещата със стихотворението „Надежда“ в изпълнение на Натали Йорданова и думите на писателя „Надеждата е към това поколение, което расте сега, а това е надеждата за България!“.

 

Harvard Book Prize Award е награда, която се дава на гимназисти по целия свят за отличителни постижения, изяви и умения от бивши студенти и възпитаници на университета Харвард. В България, тази година наградата е била връчена на 7 ученика. Интересен факт е, че още двама от тях също са активни участници във Фондацията БЕСТ (по речи и дебати) и единият от тях ми е доста близък приятел, разказва отличникът. "Тази награда за мен е отплата за трудът, който съм положил през последните 2 години откакто се преместих в тази гимназия и се присъединих към страхотната организация, от която съм част". Така Георги обяснява предизвикателството да се съревновава с връстниците си не само от кралство Великобритания, но и от цял свят и страната на големите възможности САЩ. Изключително много е благодарен на класната си ръководителка Бисерка Александрова. Тя е до него безусловно във всяко начинание. Нейната подкрепа го мотивира непрекъснато да продължава да се развива и да бъде себе си. Тя всъщност наистина го научила как да е по-уверен и да отвори себе си към света. За номинацията са взети предвид силни академични постижения, участия в състезания, дебати и други учебни проекти, както и лидерски потенциал и участията в различни извънкласни занимания и доброволчески дейности. Според оценителите на наградата тази година кандидатите са били силни, ярки, забележителни млади хора, за които тепърва ще чуваме не само в България. Те имат потенциал да променят света към по-добро място за живеене. Георги Петков има решения за екологични проблеми, за съдбата на болните деца, за депресията на младите хора и как да се избавят от нея,за образователната система, за демократичното управление и християнските ценности и добродетели. Поел е предизвикателството и привилегията да е отличник. Математиката му върви малко повече от българската литература, но любимият му предмет в училище винаги е бил английският език. Започнал да го уча от много малък и бързо се превърнал в абсолютно неразделна част от него и начина му на живот. На езика на Шекспир чете любими книги, а когато е на прожекция на чужд филм не поглежда към субтитрите. Интересно и забавно му е в клуба по речи и дебати в гимназията. "Фондацията БЕСТ е нещо уникално във всичките си аспекти. Тя ни позволява да създадем един екип от хора с общи интереси и да пътуваме заедно до различни места в България.

 

Финалът на националния конкурс за изпълнение „Гласовете на детската мелодия“ се провежда на 19 и 20 октомври в зала „Арена Шумен“. След прослушвания, проведени в 12 областни града, в Шумен са се събрали 240 деца, които се представят в две категории – за индивидуални изпълнители и за групи. Вокална група „Детски смях“ се състезава в раздел „вокални групи“ с песента „Яворова пролет“. В раздел „индивидуалните изпълнители“ в конкурсната част участват 7-годишната Яна  – с песента „Момичето с лунички“, Зорница Викторова, 10г. с песента „Остани“, Магдалена Александрова,10г. – с песента „Останваме“, Михаела Генова,12г. с песента „Повей, ветре“ и Жанета Пейна – 14г. с песента „Устрем“.

Конкурсът „Гласовете на детската мелодия“ е част от Националния конкурс „Детска мелодия на годината“. Той започна на 22 март с двумесечен срок за набиране на нови детски песни от български автори и ще завърши на 22 декември с галаконцерт в Зала 1 на Националния дворец на културата – София. Там ще се определи песента победител за 2018 г. Идеята на организаторите бе да намерят нови детски песни от нови автори, песни, които да са по-близо до децата. От получените 36 песни и след сериозен кастинг, са избрани 14 финални мелодии. Една от тях е „Торбичка добрина“, за чието изпълнение бяха избрани  вокална група „Детски смях“ при ОДК „Ние, врабчетата“ в Монтана и 9-годишната Лора Ходжева от София. Музиката и текстът са на  Наталия Делионова, учителка в ДГ №9 в Монтана. Тя е и най-младият автор в конкурса. Аранжиментът е на пианистът от Асеновград Кирил Геренов. Видеото е дело на оператора Кирил Борисов от Монтана. След като стана ясно, че групата е избрана да изпълни „Торбичка добрина“, вокалните педагози Миглена Георгиева и Латинка Боева, заедно с авторката, направиха сложен триглас. Така в разгара на лятото, за около месец децата успяха да се справят с огромното предизвикателство да научат песента, да направят звукозапис в професионално студио в Плевен и да заснемат видеоклип. Община Монтана подкрепи учстието на певците като осигури транспорта на групата до Плевен за звукозаписа и до Шумен за конкурсната част. Кметът Златко Живко и съпругата му са поканени като гости за финала на 22 декември в зала 1 на НДК. За реализацията на проекта „Торбичка добрина“ до момента финансова подкрепа оказаха фирмите „Монбат“, Арсов“, „Ирели“, Ротари клуб, ПП „ГЕРБ“.

„Детска мелодия на годината“ се провежда за първи път у нас. Конкурсът е единствен по рода си. Организаторите му са си поставили за цел не само да възродят качествената детска песен, но и да я популяризират. Четиринадесетте финални песни могат да бъдат чути в Ю тюб канал на Детска мелодия на годината. Съвсем скоро ще бъдат достъпни на диск, заедно с инструменталните си версии за всички, които се интересуват от качествена музика. Песните с техните видеоклипове се въртят по програма Е-кидс. Песента победител ще се определи чрез три вида жури. Първото е публиката. Гласуването чрез СМС-и започна на 1 октомври и ще продължи до 22 декември. Второ е Детско жури от изявени в различни области деца, а трето – професионално жури – от български автори, композитори и музиканти.  

 

 

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.