11
Вто, Дек
119 Нови статии

В Седмицата на професионалното образование 19-25 ноември 2018 г. и по повод Деня на християнското семейство на 20-и и 21-и ноември бе проведена съвместна инициатива на Професионална гимназия “Д. Маринов” - Вълчедръм, Община Вълчедръм и Ути Бъчваров под надслов „Ние се учим от най-добрите“. 

Ученици от професионалните паралелки със специалност “Готвач” и “Хлебар-сладкар” в Професионалната гимназия във Вълчедръм показаха своите знания и умения под вещото наставничество на телевизионния водещ.

Гост на събитието беше заместник областният управител на област Монтана инж. Цветко Цветков.

На Общинския пазар във Вълчедръм Ути и учениците-готвачи приготвиха рибена чорба по специална местна рецепта.

След това започна програма, посветена на Деня на християнското семейство, подготвена от учениците от ПГ „Д. Маринов“ и с участието на Танцов състав „СеверняциТЕ“ с ръководител К. Савова.

В края на мероприятието рибената чорба бе раздадена на гостите на тържеството, а част от нея – предоставена с благотворителна цел на хората от Дом за пълнолетни лица със сетивни нарушения – Вълчедръм и Социален патронаж – Вълчедръм.

Инициативата цели учениците да станат съпричастни към доброволчество, да оценят ролята на семейството и семейните традиции и в същото време да получат обективна представа за възможностите за бъдещата си реализация по изучаваните професии “Готвач” и “Хлебар-сладкар”.

Мероприятията се осъществиха с подкрепата и съдействието на Община Вълчедръм и РУО – Монтана.

В края на мероприятието рибената чорба бе раздадена на гостите на тържеството, а част от нея – предоставена с благотворителна цел на хората от Дом за пълнолетни лица със сетивни нарушения – Вълчедръм и Социален патронаж – Вълчедръм.

Инициативата цели учениците да станат съпричастни към доброволчество, да оценят ролята на семейството и семейните традиции и в същото време да получат обективна представа за възможностите за бъдещата си реализация по изучаваните професии “Готвач” и “Хлебар-сладкар”.

Мероприятията се осъществиха с подкрепата и съдействието на Община Вълчедръм и РУО – Монтана.

Кметът на Монтана Златко Живков и директорът на многопрофилната болница в Монтана д-р Тодор Тодоров представиха днес модерна техника  за две отделения. Закупени са трансдюсер / приставка към ехограф/ за интракраниална доплерова диагностика на мозъчно съдови заболявания за неврологично отделение и операционна лампа за хирургията. Медицинската апаратурата от ново поколение е инвестиция на община Монтана.

С решение на Общинския съвет бяха отпуснати 50 хиляди лева за осигуряване на необходимите уреди, уточни кметът Живков. Това е доказателство за доброто взаимодействие между местната власт и държавната болница – най-голямата в Северозапада.  Освен собствени средства община Монтана е инвестирала в МБАЛ „Стамен Илиев” още близо  300 хиляди лева чрез проект по Трансгранично сътрудничество, припомни Живков.

„Закупуването на тази лампа от доста съвременно поколение ще улесни доста работата ни”, заяви началникът на хирургичното отделение д-р Красимир Каменов.

В болницата работят 592 ма души, 105 от тях лекари. Лекуват се хора от целия Северозапад. На-година през отделенията преминават до 30 хиляди пациенти.

Дружеството е на печалба от 6 000 лева за деветмесечието на годината и няма нито едно задължение към доставчици, заяви директорът му д-р Тони Тодоров.

Регионална библиотека „Гео Милев“ и Туристическо дружество „Темпо“ имат удоволствието да представят Атанас Скатов- височинен алпинист, мотивационен лектор, автор на 4 книги, свързани с неговите експедиции.
Как една колоритна личност, по професия агроном, следващ хранителния режим на веганството, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал успява за по-малко от 6 години  да изкачи 7 върха с височина над 8000 метра и да стане първият българин, изкачил Седемте континентални първенци (Seven Summits)?
Тайната на успеха и силата на човешкия дух Атанас Скатов ще разбули на  3 декември 2018г. от 17:30ч

Кампанията „Заедно срещу насилието в училище“ на УНИЦЕФ, която бе лансирана в България на 13 ноември, цели да повиши осведомеността и чувствителността по темата за насилието в училище, да подобри разпознаването на различните му форми и да подкрепи училищата в България в превенцията на насилието и тормоза, както и в справянето с тях.

Интервенцията в училищата, която ще започне от следващата учебна година, ще бъде реализирана съвместно от УНИЦЕФ и Министерство на образованието и науката. Повече информация можете да намерите на сайта на УНИЦЕФ: www.unicef.org/bulgaria.

Събитието ще се проведе във формат „Младежки дебат“ (Youth talk) с участието на ученици от 9 до 12 клас от Природо-математическа профилирана гимназия (ПМПГ) „Св. Климент Охридски“ Монтана, учители и родители.  . Ученически дебат - част от глобалната кампания на УНИЦЕФ  Заедно срещу насилието в училище“ ще се проведе на 30 ноември 2018 г. (петък), 10:30-12:00 ч. в Общински младежки дом - Монтана (бул. „Трети март“ 98) 

Официални гости: Мария Златарева, Директор Политики и програми, УНИЦЕФ България, Инж. Иво Иванов, председател на Общински съвет – Монтана и Тихомир Антонов, заместник-кмет на Община Монтана.

Форматът „Младежки дебати“ (Youth Talk) има за цел да чуе гласа на учениците като им даде възможност да изразят мнението си относно насилието и тормоза, да споделят своите идеи и предложения за неговата превенция и така да се превърнат в активни агенти на промяната.

 

На 25 ноември в 13-та неделя подир Въздвижение Видинският митрополит Даниил ще отслужи литургия в криптата на храм „Свети Дух” в Монтана. Това е първото голямо богослужение, което ще се направи в почти завършената църква и преди нейното освещаване, съобщи кметът Златко Живков.

Изграждането на храма започна през 2007 година. Досега в него са инвестирани 3 100 000 лева само от общинския бюджет.

Пет камбани ще възвестят пристигането на Владиката. Най-голямата тежи половин тон, най-малката е 60 килограма. Камбаните са  отлети в Пловдив, и се задвижват от автоматично устройство.

Храм „Свети Дух” е с 1088 квадратни метра разгъната площ. Има подземно ниво- крипта, надземно – планирано с капацитет 600 души и трето ниво за църковен хор. Камбанарията на храма е висока 23 метра.

От 19 до 21 ноември 2018 г. в Учебен център на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Монтана се проведе обучение на „Доброволни формирования“ от областите Монтана и Видин, организирано от Консорциум „ДИКОН-БЧК“. 

Тема на занятието бе „Реакции при наводнение и последвали кризи“.

В тридневното обучение взеха участие 7 доброволци от Доброволно формирование – Вършец: Антон Тошев, Георги Аврамов, Иван Василев, Емил Найденов, Емил Истатков, Венислав Младенов и Пламен Иванов.

Първият ден бе за теоретични знания, а през останалите дни бе наблегнато на практическата подготовка. Доброволците получиха ценни знания от професионални обучители за поведение, действия и спасяване на пострадали при възникване на наводнения и критични ситуации, вследствие на заливане на обширни територии.

Доброволците от различните формирования обмениха ценна информация и споделиха добри практики за своите действия при възникване на различни бедствени ситуации, в които са взели участие.

В РУ - Вършец е депозирана жалба от художника Г.П. /74 год./за това, че на 25.09.2018 г. неизвестен мъж му позвънял по телефона и се представил за негов братовчед. Предложил му съдействие при продажбата на негови произведения.
В периода от 26.09.2018 г. до 10.10.2018 г. Г.П. предал на неизвестното лице, на два пъти, около 70 бр. картини с размери 50/50 см. и 70/50 см. След няколко седмици телефонът, от който художникът контактувал с мъжа, бил изключен и Г.П. установил, че е въведен в заблуждение и е станал жертва на измама. По негови данни стойността на една картина е между 400 лв. и 500 лв., а общата сума на инкриминираните вещи е около 35 000 лв. От извършените ОИМ на територията на 06 РУ - СДВР е установен М.В. /69 год./ от гр. Плевен, заподозрян по случая. В жилището му са намерени двадесет картини, подписани от Г.П. Вещите са предадени с протокол за доброволно предаване от М.В. По случая е заведена преписка и работата продължава в РУ - Вършец.

До края на годината китайския град Инчуан и Монтана ще имат план за реално сътрудничество в областта на образованието, земеделието, културата, туризма и спорта, заяви кметът Златко Живков. Осемчленна китайска делегация, водена от Хуай И Чанг – вицегубернатор на  провинция Нинся  е на посещение в Монтана. То е част от европейска обиколка, започнала от Неапол, Италия – един от трите градове на ЕС, с които китайския град има партньорски отношения. След Монтана представителите от автономния хуейски регион в народната република заминават за Норвегия.

В рамките на една година властите в Монтана и  Инчуан са си разменили четири визити. „Това е доказателство, че и двете страни искат  да се опознаят задълбочено и да си сътрудничат реално, заяви вицегубернатор Хуай И Чанг. Имаме много общи интереси и се надяваме скоро да посрещнем представители на бизнеса от Монтана в провинция Нинся, защото  те са хората, които движат икономиката, допълни той.

Кметът на Монтана Златко Живков и заместник кмета на Инчуан Сун Сюецин  подписаха договор за сътрудничество между двата града през август тази година. Неговата цел е чрез реални стъпки в различните икономически и обществени сфери да се насърчи общ просперитет и развитие.

Инчуан е град в северноцентрален автономен район с 2000 годишна история.  Той е традиционен търговски и административен център на провинция Нинся Хуей, с население 6,8 милиона души.  2,5 милиона от тях живеят в Инчуан. Развитието на региона е свързано приоритетно с използването на  новите технологии в повечето сфери на  обществения живот.  Китайският град е един от 13 чуждестранни партньори на община Монтана.

За втора поредна година в периода от 19 – 25 ноември  2018 г. ще се проведе Европейската седмица на професионалните умения. Училищата от област Монтана, осъществяващи професионално образование и обучение (ПОО),  са планирали разнообразни и интересни инициативи и дейности. Сред тях е и Лесотехническа професионална гимназия, която през 2019 година ще чества 110 години от основаването на първото професионално училище в област Монтана, а именно откриването през 1909 година в град Берковица на Окръжно столарско училище като филиал на Русенското столарско училище.

Кулинарна изложба под мотото „Гозбите на баба” за трета поредна година организираха в Градската художествена галерия на Вършец членовете на пенсионерски клуб „Чинарите“.

Атрактивното събитие е посветено на 21 ноември - Деня на християнското семейство. Желанието на участниците е да покажат традиционните за региона ястия, чиито рецепти, наследени от баби и прабаби ревностно се пазят във всяко семейство и се предават на деца и внуци.

Беседа за същността и значението на празника Въведение Богородично, който Българската православна църква празнува и като Ден на християнското семейство и православната младеж, изнесе Ева Димова – член на клуба.

На изложбата бяха показани типични ястия и продукти, характерни за нашия край – шарена сол с балкански билки и подправки, качамак с масло и сирене, пълнени пиперки със зрял фасул, сушени чушки, пълнени с ориз и орехи, пълнена печена кокошка, картофена салата с праз лук, баници със спанак и зеле, тиквеник, домашни „бабини“ курабии и торти, постни кексове и още много традиционни гозби.

Майсторлъкът на готвачките и красивата украса на ястията впечатлиха всички присъстващи, които опитаха от „гозбите на баба“.

По-късно, в сградата на Община Вършец Савка Серафимова – председател на клуб „Чинарите“ и членове на клуба честитиха празника на кмета на общината инж. Иван Лазаров и на служителите от Общинската администрация, като ги почерпиха с домашно приготвени вкусотии.

Градоначалникът похвали участниците в изложбата за старанието и кулинарните им умения, изрази благодарността си, че съхраняват магията на домашното готвене и пожела здраве на тях и техните семейства, уют и топлота в домовете им. „Носталгията по вкусовете на детството е жива във всеки от нас. Всички ние пазим спомена за вкусните домашни гозби на баба, приготвени с много любов от натурални продукти и подправени с дъхави балкански билки“, подчерта Лазаров.

Средновековна крепост в Пирот – Сърбия и раннохристиянска базилика в Монтана- България бяха реставрирани по проект за трансгранично сътрудничество. Резултатът от приключването на дейностите бе представен от кметът на Монтана Златко Живков

Раннохристиянската базилика се намира в югоизточното подножие на хълма Калето и е разположена извън крепостната стена на Кастра ад Монтанезиум. Базиликата допълнително е била оградена с дебела стена от юг и изток. Ориентацията на сградата е в посока изток-запад. Предполага се, че оригиналната ? височина е достигала около десет метра. Базиликата е построена върху развалините на разрушена антична сграда, вероятно античен храм. Тази хипотеза се гради на откритите археологически артефакти. Базиликата е датирана от началото на IV в. – времето на император Константин Велики (280 – 337). По-късно е надградена, за да се разшири пространственият ? обхват.

Крепостта „Кале“ в Пирот е многопластов исторически обект с преобладаващ сръбски средновековен строителен период (наречени Горен и Среден град),датиран от XIV и XV в., и по-късно строителство, пространствено разширено от последното голямо обновление от началото на XIX в. (наречено Долен град). Историческите данни, множеството случайни находки, както и археологическите проучвания доказват съществуването на селища и укрепления на същото място в по-ранни исторически периоди (праистория, римски и византийски период).

В рамките на проекта са извършени мащабни строителни дейности по реставрация и развитие на двата културно-исторически и туристически обекта – крепостта Кале в Пирот и крепостта Кастра ад Монтанезиум в Монтана. Издаден съвместен туристически пътеводител, съдържащ ключови исторически данни за двете крепости. Оформени са експозиции в крепостта Кале, които са проектирани на три ниви – за туристи, за деца и за изследователи.

Разработена презентация с модерни методи на виртуална и разширена реалност, както и с приложението за смартфони Momcilovgrad, което може да бъде изтеглено от официалния магазин Google Play.

Проектът започна преди две години и приключи в одобрения срок. Общият бюджет е 695 167,85 евро. Финансирането  от Европейския съюз е 505 263,55 евро.онтана и Пирот създадоха общ туристически продукт.

Още статии ...

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.