11
Вто, Дек
119 Нови статии

Честваме 110 г. от обявяването на Независимостта на България 

Днес се навършват 110 години от обявяването на независимостта на България.На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд.

Година след обявяването на независимостта, търновската общественост започва да чества празника. След 9 септември обаче еуфорията около този ден угасва. Едва 90 години по-късно - през 1998 г., с решение на Народното събрание, празникът е обявен за официален.

И днес в цялата страна се провеждат официални тържества. Честванията във Велико Търново започнаха с ритуал по издигането на националния флаг, празничен водосвет и света литургия в храма "Свети 40 Мъченици".Празничното шествие стигна и до крепостта Царевец, където официално бе обявена 110-тата годишнина от Независимостта.

В Националния исторически музей пък беше изложен Манифестът за обявяването на независимостта, както и Сребърната конституция на Царство България.  

 
Ако смятате, че имате новина, която е важна или просто да споделите Вашата позиция по даден проблем може да го направите от тази форма

Facebook

 
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Абонирайте се чрез нашия безплатен абонамент по имейл, за да получавате известия, когато е налична нова информация.